Τελευταία Νέα

ICAP: Κινητοποίηση επενδύσεων 11,6 δισ. για την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα - Σκρέκας: Πρόγραμμα καινοτομίας 230 εκατ.

ICAP: Κινητοποίηση επενδύσεων 11,6 δισ. για την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα - Σκρέκας: Πρόγραμμα καινοτομίας 230 εκατ.

Πρόγραμμα 230 εκατ. ευρώ για την καινοτομία στην αγορά ενέργειας ανακοίνωσε ο Κ. Σκρέκας

 

Σε 230 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας στην αγορά ενέργειας. Την προετοιμασία του προγράμματος το οποίο προφανώς θα προωθηθεί μετά τις εκλογές ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την παρουσίαση μελέτης της ICAP CRIF, με τίτλο «Επενδυτικές Ευκαιρίες – Ενεργειακή Μετάβαση».


Σύμφωνα με τη μελέτη τα επόμενα χρόνια μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» θα κινητοποιηθούν στην Ελλάδα επενδύσεις 11,6 δισ. ευρώ για την πράσινη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα η χώρα διεκδικεί επιπλέον κεφάλαια 5 δισ. ευρώ μέσω του REPowerEU

Πέραν των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ειδική αναφορά γίνεται στη μελέτη και στο φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι η χρήση του θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος του ενεργειακού μείγματος της χώρας για τα επόμενα χρόνια παρά την παύση με νομοθετική ρύθμιση της έκδοσης νέων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα.
Ενδεικτικό της σημαντικότητας του φυσικού αερίου για τη χώρα αποτελούν τα τέσσερα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ύψους 1,5 δις ευρώ.

Εγκαταστάσεις αποθήκευσης

Πάντως ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί την όγδοη χώρα στον κόσμο σε ρυθμούς αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και παρουσιάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, σημείωσε ότι ήδη δρομολογείται η δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας 1.550 MW έως το 2030, ενώ με βάση το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων 8.000 ΜW στο ίδιο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, όπως είπε, σχεδιάζεται η αναβάθμιση του εγχώριου ηλεκτρικού δικτύου, όπως και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες.

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι έχει προταθεί από την Ελλάδα στην Αυστρία και τη Γερμανία η απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση για ισχύ ρεύματος προς τις δύο αυτές χώρες 3GW αρχικά και 9GW στην τελευταία φάση, ισχύς η οποία θα προέρχεται από την εγχώρια παραγωγή όπως και τη μελλοντική εισαγωγή ρεύματος από την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP η απελευθέρωση του ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο από έργα ΑΠΕ και η ανάπτυξη των έργων αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στο ηλεκτρικό σύστημα ειδικότερα.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη:

  • Στη χώρα το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας διαμορφώνεται στο 21,9%, οριακά πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27 (21,8%) και σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο μερίδιο χωρών, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.
  • Στην Ελλάδα το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται στο 36%, σε ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27 (37,5%).
  • Η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο σύστημα & Φ/Β στεγών ≤ 10KW στην χώρα κυμαίνεται στα 10 GW το 2022 με το στόχο να ανέρχεται στα 28 GW το 2030. Τα φωτοβολταϊκά καταλαμβάνουν μερίδιο 49% στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ και ακολουθούν με 46% τα αιολικά πάρκα. Το υπόλοιπο 5% περίπου προέρχεται από υδροηλεκτρικά και βιομάζα-βιοαέριο.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επένδυση της γερμανικής εταιρείας RWE από κοινού με τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ για την ανάπτυξη φωτοβολταικών πάρκων. Ειδικότερα, η κοινοπραξία της RWE Renewables GmbH (συμμετοχή 51%) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. (συμμετοχή 49%) στην ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών άνω των 2 GW με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται στα 185 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης