Κλείνει η πώληση του 50% της Enel Hellas στην Macquarie - Στα 500- 600 εκατ η αποτίμηση

Κλείνει η πώληση του 50% της Enel Hellas στην Macquarie - Στα 500- 600 εκατ η αποτίμηση

Οι σχετικές ανακοινώσεις ενδέχεται να γίνουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, δίχως να αποκλείεται μια μικρή καθυστέρηση, οπότε το κλείσιμο της συμφωνίας θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συμφωνία πώλησης μέρος του χαρτοφυλακίου της Enel Green Power Hellas σε ξένο επενδυτικό fund. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί - απομένουν μόνο ορισμένες μικρές λεπτομέρειες - και με βάση τον προγραμματισμό της μητρικής εταιρείας οι σχετικές ανακοινώσεις ενδέχεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα, δίχως να αποκλείεται μια μικρή καθυστέρηση, οπότε το κλείσιμο της συμφωνίας θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα.

Τι διαθέτει το χαρτοφυλάκιο

Ουσιαστικά πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο deal στον χώρο τον ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στην Ελλάδα έπειτα από εκείνο των Ελλάκτωρ και Motor Oil. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπόλοιποι υποψήφιοι αποσύρθηκαν πριν την τελική κούρσα στην οποία φαίνεται ότι προκρίθηκε το αυστραλιανό fund Macquarie. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πράσινος βραχίονας της Macquarie στην Ελλάδα, η Cero Generation σχεδιάζει να αναπτύξει χαρτοφυλάκιο 3 GW στην Ελλάδα, ενώ από το 2021 η Macquarie κατέχει και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι διαπραγματεύσεις Enel - Macquarie αφορούν στη μεταβίβαση του 50% των μετοχών (ίσως και λίγο παραπάνω).
Ο ελληνικός βραχίονας της ιταλικής Enel διαθέτει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο 60 έργων ΑΠΕ στη χώρα μας (μαζί με την επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ ενός φωτοβολταϊκού ισχύος 70 MW που υλοποιεί στην Κοζάνη), συνολικής ισχύος 551 MW, εκ των οποίων τα 367,5 MW είναι αιολικά πάρκα, ισχύς που κατατάσσει την Enel Green Power Hellas στην 4η θέση στην παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Επίσης, η εταιρεία διαθέτει ένα pipeline έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης περίπου 1,5 GW. Mε όρους επιχειρησιακής αξίας αποτιμάται στο 1 με 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η εταιρεία δεν αποκλείεται να αλλάξει και όνομα μετά το deal.

Αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων

Η μητρική εταιρεία Enel είχε θέσει από το περασμένο φθινόπωρο ως στόχο την αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων της, επιλέγοντας ειδικά για την Ελλάδα και την Αυστραλία, ένα καθεστώς παραμονής με συνέργειες, δηλαδή με δεύτερο επενδυτή, το λεγόμενο μοντέλο Stewardship, ώστε οι νέες επιχειρηματικές συνεργασίες να στηρίξουν τα σχέδια ενίσχυσης των χαρτοφυλακίων σε ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης. Επίσης, έθεσε ως στόχο τον περιορισμό κατά 21 δισ. ευρώ του καθαρού δανεισμού του ομίλου αθροιστικά κατά την περίοδο 2022 – 2024 ανακοινώνοντας την παραμονή του σε έξι χώρες ( Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Χιλή και Κολομβία).

Ο όμιλος ήδη αποχώρησε από τη Ρουμανία (εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ), ενώ αποχωρεί από τη Ρωσία, την Αργεντινή, τη Ρουμανία και το Περού. Μάλιστα στην τελευταία ήδη εξελίσσεται deal με την κινεζική Southern Power Grid.

Παράλληλα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο CEO της Enel Francesco Starace ανακοίνωσε επενδύσεις συνολικού 37 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023 – 2025 σε ΑΠΕ, ψηφιοποίηση δικτύων και ολοκληρωμένη παροχή ενεργειακών υπηρεσιών, οι οποίες θα υλοποιηθούν στις έξι χώρες στις οποίες ο όμιλος θα παραμείνει. Στόχος η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ να αυξηθεί στα 75 GW από 59 GW σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης