Ενέργεια

Εuractiv: Με ή χωρίς ρωσικό αέριο, η Σλοβακία θα επιβιώσει

Εuractiv: Με ή χωρίς ρωσικό αέριο, η Σλοβακία θα επιβιώσει
Η SPP μπορεί σήμερα να καλύψει περίπου το 70% της κατανάλωσης των πελατών της από μη ρωσική πηγή

Είναι ήδη πιθανό ότι η Σλοβακία θα επιβιώσει τον επόμενο χειμώνα ακόμη και αν σταματήσουν εντελώς οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κάρελ Χίρμαν.

Ο λόγος είναι οι συνεχείς προσπάθειες των Σλοβάκων προμηθευτών να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές. Την Τρίτη, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας, η SPP, ανακοίνωσε ότι ανανέωσε το συμβόλαιό της με τον βρετανικό ενεργειακό κολοσσό BP, ο οποίος θα εξάγει φυσικό αέριο στη Σλοβακία από κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, μέχρι το 2024.

Η SPP επέκτεινε επίσης τη συνεργασία της με την ExxonMobil για την προμήθεια φυσικού αερίου από το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της. Νέες συμβάσεις για την αγορά φυσικού αερίου υπεγράφησαν επίσης με τη Shell, την ENI και την RWE για το 2023 και το 2024.

Η SPP μπορεί σήμερα να καλύψει περίπου το 70% της κατανάλωσης των πελατών της από μη ρωσική πηγή. «Πέρυσι, καταφέραμε μια αξιοσημείωτη επιτυχία, διαφοροποιώντας σημαντικά τον ενεργειακό εφοδιασμό μας σε χρόνο ρεκόρ, αντιπροσωπεύοντας ήδη περισσότερο από το 36% της προμήθειάς μας σε φυσικό αέριο το 2022», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μίροσλαβ Κούλα.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης