Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πιέσεις της Ιαπωνίας στους G7 για συμφωνία στην απαλλαγή από τον άνθρακα

Πιέσεις της Ιαπωνίας στους G7 για συμφωνία στην απαλλαγή από τον άνθρακα
Η Ιαπωνία θέλει  να προωθήσει μια ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας στο Reuters
H Ιαπωνία δήλωσε πως σκοπεύει να πιέσει ώστε οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) να συμφωνήσουν στην επιτάχυνση των προσπαθειών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές μέσω της συνεργασίας, στη σύνοδο των υπουργών για το κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλον αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο υπουργός βιομηχανίας της.
Ως πρόεδρος της G7 φέτος, η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσει την υπουργική συνάντηση στο Σαπόρο στις 15-16 Απριλίου, ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 στη Χιροσίμα στις 19-21 Μαΐου, για να προωθήσει αυτό που αποκαλεί ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση.

Ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη

«Οι υπουργοί της G7 μοιράζονται την ίδια αναγνώριση ότι πρέπει να επιταχύνουμε την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές», είπε ο Yasutoshi Nishimura, υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Πρόσθεσε ότι τα πλούσια κράτη της G7 πρέπει να εξασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη ταυτόχρονα.

«Θέλουμε να οδηγήσουμε τις συζητήσεις για συγκεκριμένα μονοπάτια και τι πρέπει να γίνει σε συνεργασία», είπε, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της οικονομικές και ενεργειακές συνθήκες που πρέπει να εξετάσει.
Οι κίνδυνοι για την ενεργειακή ασφάλεια στη φτωχή σε πόρους Ιαπωνία έχουν αυξηθεί από τη στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού.

Φυσικό αέριο για περίπου 10 με 15 χρόνια ακόμη

Η Ιαπωνία και άλλες χώρες αναγνωρίζουν τη σημασία του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και του φυσικού αερίου ως ενεργειακών πηγών για τη μεταβατική περίοδο, είπε ο Nishimura, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο ένα ορισμένο ποσό έναντι επενδύσεων και χρηματοδότησης.
Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές ως προς το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ενεργειακή μεταβατική περίοδο, είπε.

«Νομίζω ότι θα χρειαστούμε φυσικό αέριο για περίπου 10 με 15 χρόνια... αλλά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι τι θα συμβεί μετά από αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι ήθελε μια διεξοδική συζήτηση για τη χρηματοδότηση της ανάντη επένδυσης.
Ερωτηθείς εάν τυχόν περαιτέρω ενέργειες για τη Ρωσία θα συμπεριληφθούν στο ανακοινωθέν της συνάντησης του Σαπόρο, ο Nishimura είπε ότι οι υπουργοί της G7 πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν τις υπάρχουσες κυρώσεις και να μειώσουν την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Το LNG της Σαχαλίνης (Ρωσία) είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για την Ιαπωνία

Οι κάποτε μεγάλοι Ρώσοι αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειώσει απότομα τις αγορές από πέρυσι, αλλά η φτωχή σε ενέργεια Ιαπωνία εξακολουθεί να αγοράζει ρωσικό αέριο με τη μορφή LNG από το έργο Sakhalin-2 του Ειρηνικού, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των συνολικών εισαγωγών της.
«Δεν έχω ακούσει από τους συμμάχους της G7 ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια», είπε ο Nishimura.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κατανοούν ότι το LNG της Σαχαλίνης είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για την Ιαπωνία και δεν έχει υπάρξει αίτημα για ειδική δράση».

Η Ιαπωνία συνεχίζει να εμπλέκεται στη διπλωματία των πόρων καθώς το Τόκιο επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό, με τον Nishimura να επισκέπτεται προσωπικά τις χώρες της Μέσης Ανατολής πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν.
Ερωτηθείς για την αιφνιδιαστική απόφαση του Σαββατοκύριακου των μελών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή, ο Nishimura είπε: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφωνία μεταξύ της Ιαπωνίας και της Μέσης Ανατολής, αλλά έχουν διαφορετική οικονομική προοπτική από τη δική μας».
Η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης