Ενέργεια

Ανησυχία στο ΥΠΕΝ για την αύξηση των τελών χρήσης δικτύου ενόψει των εκλογών

Ανησυχία στο ΥΠΕΝ για την αύξηση των τελών χρήσης δικτύου ενόψει των εκλογών

Ανοιχτό το θέμα των διορθωτικών παρεμβάσεων

 

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή την απόφαση της ΡΑΕ με την οποία αυξάνονται τα τέλη χρήσης του δικτύου διανομής, δηλαδή τα τέλη που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στον ΔΕΔΔΗΕ μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Οι επιβαρύνσεις είναι σημαντικές κυρίως για τους καταναλωτές που διαθέτουν ισχυρότερες, δηλαδή τριφασικές εγκαταστάσεις, καθώς οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν το σκέλος της ισχύος και όχι της ενέργειας.

Οι αυξήσεις που σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου, έχουν δημιουργήσει ανησυχία στο ΥΠΕΝ καθώς έρχονται σε μια ευαίσθητη πολιτικά περίοδο εν όψει των εκλογών, αλλά και σε μια χρονική στιγμή που οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί δημιουργώντας αίσθημα ηρεμίας στους πολίτες, κάτι το οποίο τείνει να διαταχθεί εκ νέου. Πολύ δε περισσότερο που η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και όλες οι προβλέψεις μιλούν για νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και κατ΄ επέκταση του ηλεκτρισμού εν όψει της νέας περιόδου αποθεματοποίησης στην Ευρώπη για τον επόμενο χειμώνα.

Πάντως επί του παρόντος δεν έχει αποφασιστεί εάν και ποια θα μπορούσε να είναι η παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ καθώς η απόφαση της ΡΑΕ που είναι ανεξάρτητη Αρχή και προσδιορίζει τα έσοδα των Διαχειριστών, λαμβάνεται μετά από μακρά διαβούλευση επί των προτάσεων τους, και στην προκειμένη περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο προσδιορισμός των τελών χρήσης δικτύου είναι αρμοδιότητα της ΡΑΕ και το μόνο εργαλείο που έχει στη διάθεση του αυτή τη στιγμή το υπουργείο είναι οι μηνιαίες επιδοτήσεις. Όμως και σε αυτό το σημείο υπάρχει προβληματισμός καθώς τα έσοδα από τον μηχανισμό του πλαφόν έχουν περιοριστεί δραστικά λόγω της αποκλιμάκωσης των χονδρικών τιμών του ρεύματος και οι όποιες παρεμβάσεις θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό.

Αύξηση 20%

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ιστοσελίδας allazorevma.gr, με βάση τα νέα δεδομένα, ένα νοικοκυριό με μονοφασική παροχή ισχύος 8 kVA και ετήσια κατανάλωση 2.592 KWh θα έχει αύξηση της τάξης του 20%. Δηλαδή, το ετήσιο ποσό χρέωσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει σε 72,148 ευρώ έναντι 59,37 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για τις τριφασικές παροχές, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις ένας μέσος καταναλωτής με παροχή ισχύος 25 KVA και ετήσια κατανάλωση ρεύματος 3.750 KWh θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα. Πρόκειται για αύξηση περί τα 76 ευρώ τον χρόνο.

Με άλλα λόγια, η επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών με τριφασικές παροχές είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτών με τις μονοφασικές παροχές που αφορούν σε εγκαταστάσεις με σχετικά μικρές καταναλώσεις ρεύματος.
Η Χρέωση Χρήσης Δικτύου αποτελείται από δυο σκέλη, τη χρέωση ισχύος και τη χρέωση ενέργειας. Το πρώτο σκέλος συναρτάται με το είδος παροχής (μονοφασική-τριφασική) και το δεύτερο από το ύψος της κατανάλωσης του κάθε νοικοκυριού. Στην απόφαση προβλέπεται σημαντική αύξηση της χρέωσης ισχύος που αναπροσαρμόζεται στα 4,434 ευρώ ανά kVA ανά έτος, από 0,52 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Αντιθέτως, η χρέωση ενέργειας μειώνεται στα 0,01415 ευρώ/KWh από 0,0213 ευρώ/KWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης