Ενέργεια

Tesla: Μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία είναι φθηνότερη από την χρήση ορυκτών καυσίμων

Tesla: Μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία είναι φθηνότερη από την χρήση ορυκτών καυσίμων
Η μαζική ανάπτυξη λύσεων καθαρής ενέργειας θα χρειαστεί επενδύσεις έως και 10 τρισεκ. δολαρίων τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά η συνεχιζόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων θα κοστίσει ακόμη υψηλότερα, δήλωσε η Tesla, σύμφωνα με το Bloomberg
Στην παρουσίαση του Μέρους 3 του Master Plan της Tesla, η εταιρεία περιέγραψε, πώς η κατασκευή της υποδομής για μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία θα κόστιζε 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Συγκριτικά, η έκθεση ανέφερε ότι η διατήρηση των ορυκτών καυσίμων στο επενδυτικό επιτόκιο του 2022 θα κόστιζε 14 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τον Elon Musk η Γη θα προχωρήσει σε μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Φθηνότερη η χρήση καθαρής ενέργειας από τα ορυκτά

Η μαζική ανάπτυξη λύσεων καθαρής ενέργειας θα χρειαστεί επενδύσεις έως και 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά η συνεχιζόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων θα κοστίσει ακόμη υψηλότερα, 14 τρισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η Tesla σε παρουσίαση την Πέμπτη.

Εκτός από την αρχική κεφαλαιοποίηση, 5% ετησίως ανώτατο όριο συντήρησης με ορίζοντα 20 ετών περιλαμβάνεται στην εκτίμηση της επένδυσης για την επίτευξη βιώσιμης ενέργειας για τον κόσμο, δήλωσε ο κατασκευαστής EV του Elon Musk στην έκθεση Master Plan Sustainable Energy for All of Earth.
«Χρησιμοποιώντας αυτές τις υποθέσεις, η κατασκευή της υποδομής παραγωγής για τη βιώσιμη ενεργειακή οικονομία θα κοστίσει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια που προβλεπόταν για 20ετή δαπάνη για ορυκτά καύσιμα με το επενδυτικό ποσοστό του 2022», σύμφωνα με την Tesla.
Μιλώντας στην παρουσίαση της έκθεσης, ο Musk είπε:

«Η Γη θα προχωρήσει σε μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία».

«Και θα συμβεί στη ζωή σου», τόνισε ο Musk όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Παρά την άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ανάγκες εφοδιασμού σε ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα είναι τουλάχιστον διπλάσιες από τις τρέχουσες επενδύσεις, εάν ο κόσμος έχει πιθανότητες καθαρού μηδενισμού έως το 2050, έχουν δείξει διάφορες αναλύσεις τους τελευταίους μήνες.

Στις συνολικές ενεργειακές επενδύσεις —όχι μόνο στον εφοδιασμό— η ενεργειακή κρίση και οι πολιτικές δράσεις εκτόξευσαν τις παγκόσμιες επενδύσεις σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ενεργειακή μετάβαση να ισοδυναμούν για πρώτη φορά με την επένδυση σε ορυκτά καύσιμα, ανέφερε η ερευνητική εταιρεία BloombergNEF (BNEF) σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα.

Επενδύσεις...

Παρά το μεγαλύτερο ετήσιο άλμα στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια -31%, απαιτούνται πολύ περισσότερες επενδύσεις για να βρεθεί ο κόσμος σε καλό δρόμο για το net zero μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με το BloombergNEF.
Στο Σενάριο Net Zero της εταιρείας, ο κόσμος θα πρέπει να επενδύει κατά μέσο όρο 4,55 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας.
Νωρίτερα φέτος, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα βιομηχανική εποχή, οι συνολικές επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και υποδομές πρέπει να ξεπεράσουν τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030 με το σενάριο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης