Ενέργεια

Πλαφόν και στα παράγωγα συμβόλαια TTF από την Κομισιόν - Σε ισχύ από 1η Μαϊου, το σκεπτικό

Πλαφόν και στα παράγωγα συμβόλαια TTF από την Κομισιόν - Σε ισχύ από 1η Μαϊου, το σκεπτικό
Στόχος της Κομισιόν είναι να δημιουργήσει μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή της απότομης εκτίναξης και των έντονων διακυμάνσεων

Οι προβλέψεις των αναλυτών, όπως της Goldman Sachs για νέο ράλι τιμών φυσικού αερίου μετά τον Ιούλιο και έως το τέλος του έτους, φαίνεται ότι ανησυχούν την Κομισιόν η οποία αποφάσισε να επεκτείνει τον μηχανισμό του πλαφόν πέραν του TTF και στα παράγωγα που συνδέονται με το trading φυσικού αερίου σε όλες τους κόμβους συναλλαγών σε χώρες της ΕΕ.
Στόχος της Κομισιόν είναι να δημιουργήσει μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή της απότομης εκτίναξης και των έντονων διακυμάνσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, ειδικά μετά την έναρξη της περιόδου πλήρωσης των αποθηκών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αυτή την περίοδο βρίσκονται κοντά στο επίπεδο του 50% και τον Οκτώβριο θα πρέπει να είναι γεμάτες σε ποσοστό 90% .

Ο κανονισμός για τον Μηχανισμό Διόρθωσης της Αγοράς (MCM- 2022/2578), που αποφασίστηκε το 2022 και άρχισε να ισχύει από τις 15 Φεβρουαρίου του 2023 χωρίς επί του παρόντος να έχει ενεργοποιηθεί, θέσπισε κανόνες αποκλειστικά για την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, τα γνωστά TTF, που αποτελούν την τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Όμως ο εκτελεστικός κανονισμός που εγκρίθηκε πρόσφατα καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του MCM και στα παράγωγα που διαπραγματεύονται σε άλλες πλατφόρμες στην ΕΕ.

Γιατί ο Μηχανισμός θεσπίζεται και για τα παράγωγα συμβόλαια

Το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί την 1η Μαΐου 2023. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι εταιρίες που επηρεάζονται από τον νέο κανονισμό και διαχειρίζονται εικονικούς κόμβους συναλλαγών εκτός του TTF, θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές στα συστήματά τους. Η επέκταση του MCM πέρα από το TTF εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προστασία της ενιαίας αγοράς, καθώς στοχεύει στην αποφυγή ενδεχόμενων στρεβλώσεων στις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης, εξ αιτίας πχ ενός αρμπιτράζ, στην περίπτωση που ο Μηχανισμός εφαρμοζόταν αποκλειστικά στα παράγωγα TTF.

Με την επέκταση του μέτρου διασφαλίζεται ότι οι ίδιες παράμετροι, το ίδιο όριο προσφοράς και οι ίδιοι κανόνες που θα ίσχυαν σε περίπτωση ενεργοποίησης του Μηχανισμού για το TTF, θα πρέπει την ίδια στιγμή να ισχύσουν και για τα παράγωγα που συνδέονται με άλλους κόμβους συναλλαγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί μίας πιο ομοιόμορφης απόκριση, αποτύπωση της αγοράς και να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά φυσικού αερίου.

Ο κανονισμός MCM, αφορά στα όρια που έχουν τεθεί για να αποτραπεί η απότομη εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα καθώς και οι απότομες και μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. Ο αρχικός κανονισμός ρύθμιζε μόνο τις εντολές κινήσεων για παράγωγα συμβόλαια TTF, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των διαπραγματεύσιμων παραγώγων φυσικού αερίου στις αγορές στην ΕΕ.

Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες για την πορεία των τιμών

Προέβλεπε δε ότι ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου για τα προθεσμιακά συμβόλαια επόμενου μήνα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας TTF θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ και οι παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ για τρεις συνεχόμενες ημέρες.
Δεδομένου όμως του ασταθούς και απρόβλεπτου τοπίου της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κρίθηκε αναγκαίο ο νέος μηχανισμός να μπορεί πλέον να εφαρμοστεί και σε παράγωγα που συνδέονται με άλλους εικονικούς κόμβους συναλλαγών.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι ο MCM περιλαμβάνεται στα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί έναν προσωρινό μηχανισμό, με ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο του 2024. Τίποτα δεν αποκλείει βέβαια, η διάρκειά του να επεκταθεί σε περίπτωση νέας απότομης ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, ένα σενάριο που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν αρκετά πιθανό για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ειδικά αν ο χειμώνας 2023-24 είναι πιο ψυχρός, από τον ασυνήθιστα ήπιο φετινό χειμώνα. Μετά το Πάσχα ξεκινά σταδιακά η περίοδος αναπλήρωσης των αποθεμάτων αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα συνοδευτεί με άνοδο των τιμών.
Επί του παρόντος πάντως η τιμή TTF συμβολαίων παράδοσης του επόμενου μήνα παραμένει στην κλίμακα των 40-45 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης