Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ουκρανία ξαναρχίζει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Η Ουκρανία ξαναρχίζει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κύρια εξαγωγική αγορά ενέργειας της Ουκρανίας, σημειώνει το Reutes

Η Ουκρανία επαναλαμβάνει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη, δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, μετά την αναστολή τους τον Οκτώβριο όταν η Ρωσία άρχισε να εξαπολύει τακτικές επιθέσεις με πυραύλους και drone σε ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές, όπως μεταφέρει το Reutes.

Τα χτυπήματα προκάλεσαν σαρωτικές διακοπές ρεύματος σε πολίτες και βιομηχανίες, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να εργάζονται υπερωρίες για να προσπαθήσουν να επισκευάσουν το δίκτυο.
«Ξαναρχίσαμε τις εξαγωγές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας German Galushchenko, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «δεν κατάφερε να καταστρέψει το ενεργειακό μας σύστημα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κύρια εξαγωγική αγορά ενέργειας της Ουκρανίας.

Ο Galushchenko είπε ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον εγχώριο πληθυσμό παραμένει η προτεραιότητα της χώρας παρά την επανέναρξη των εξαγωγών."Ελπίζουμε να φτάσουμε τους όγκους εξαγωγών που είχαμε πέρυσι. Σχεδιάζουμε και θα διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις για να τους αυξήσουμε γιατί τα σημερινά αποθέματα στο σύστημα μας επιτρέπουν να το κάνουμε", είπε σε τηλεοπτικά σχόλια.

Τον Ιούνιο του 2022, η Ουκρανία, η οποία εξήγαγε ηλεκτρική ενέργεια στη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, δήλωσε ότι ήλπιζε να φέρει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

«Υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια για αύξηση της διασυνοριακής κυκλοφορίας μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας, γεγονός που θα αυξήσει τις εξαγωγές», δήλωσε ο Galushchenko.

Ο ανώτατος εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επισκέφθηκε την Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να ερευνήσει τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Το Κίεβο λέει ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο να εκφοβίσουν τους απλούς πολίτες.

Η Μόσχα είπε ότι στόχευαν στην αποδυνάμωση του στρατού του εχθρού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης