Ενέργεια

Κόντρα στη ΕΕ, η Ουγγαρία αυξάνει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου

Κόντρα στη ΕΕ, η Ουγγαρία αυξάνει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου
Ενώ οι χώρες της δυτικής Ευρώπης προσπαθούν να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο, στο πλαίσιο μιας 15ετούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 2021, η Ουγγαρία λαμβάνει 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε την Τρίτη 11/4 ότι συμφώνησε με τη Ρωσία ότι ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom θα διατηρήσει μια επιλογή για πρόσθετες αποστολές φυσικού αερίου στην Ουγγαρία φέτος, πέρα ​​από τις ποσότητες που αποστέλλονται στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, σύμφωνα με το Reuters.
Μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak στη Μόσχα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto είπε επίσης στη σελίδα του στο Facebook ότι ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου MOL θα πληρώσει τέλη διαμετακόμισης απευθείας στον ουκρανικό φορέα εκμετάλλευσης αγωγών Ukrtransnafta για αποστολές αργού που λαμβάνει. στον αγωγό Druzhba.

Η Ukrtransnafta ενημέρωσε τη ρωσική εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών Transneft για τα σχέδιά της να αυξήσει το τέλος που χρεώνει για τη μεταφορά φυσικού αερίου, ανέφεραν πηγές στο Reuters στα τέλη του περασμένου μήνα.
Ο Szijjarto επισκέπτεται τη Μόσχα για συνομιλίες από το ξέσπασμα του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία, παρά την κριτική και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η στεριανή Ουγγαρία λαμβάνει το 80-85% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και ο Szijjarto είπε ότι πέρυσι περίπου το 80% των εισαγωγών αργού έφτασαν επίσης από τη Ρωσία.

Aντίθετη με τις... επιταγές της ΕΕ

Ενώ οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν κάνει σοβαρές προσπάθειες να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο, στο πλαίσιο μιας 15ετούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 2021, η Ουγγαρία λαμβάνει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία, κυρίως μέσω Turkstream.
"Η Gazprom διατηρεί την επιλογή ότι εάν το χρειαστούμε, για προετοιμασίες για το χειμώνα ή για πλήρωση αποθηκών...μπορούμε να αγοράσουμε επιπλέον αέριο πέρα ​​από το ποσό που ορίζεται στη μακροπρόθεσμη συμφωνία", δήλωσε ο Szijjarto.

Είπε ότι ο Novak τον διαβεβαίωσε ότι οι αποστολές φυσικού αερίου στον αγωγό Turkstream θα πραγματοποιηθούν χωρίς διακοπές.
Το Turkstream θα σταματήσει για συντήρηση από τις 5 έως τις 12 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα από τη βουλγαρική εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου Bulgartransgaz.
Ο Szijjarto είπε επίσης ότι συμφώνησαν με τη Rosatom να τροποποιήσουν μια σύμβαση που υπογράφηκε για την επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου της Ουγγαρίας Paks το 2014. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης