Ενέργεια

Τι θα ισχύει το μεταβατικό διάστημα μέχρι την έγκριση του Κανονισμού της νέας ΡΑΑΕΥ

Τι θα ισχύει το μεταβατικό διάστημα μέχρι την έγκριση του Κανονισμού της νέας ΡΑΑΕΥ

Επεκτείνεται η αρμοδιότητα και σε θέματα εποπτείας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και απορρόφησης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης

 

Με συμπληρωματικές διατάξεις σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ρυθμίζεται η ομαλή λειτουργία του κλάδου ενέργειας κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι την έγκριση του νέου Οργανισμού και του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η τροπολογία προβλέπει επίσης δυνατότητα επέκτασης της αρμοδιότητας της ΡΑΑΕΥ σε θέματα εποπτείας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και απορρόφησης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η λειτουργία της Ολομέλειας και των λοιπών συνθέσεων της ΡΑΑΕΥ ξεκινάει από τον διορισμό των μελών της, βάσει πράξης του υπουργικού συμβουλίου. Κατ εξαίρεση, η λειτουργία της σύνθεσης του κλάδου ενέργειας της Αρχής , καθώς και της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ ξεκινάει από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Τα μέλη της Αρχής

Μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση των αρμοδιοτήτων της Ολομέλειας, αυτή λειτουργεί νόμιμα με μόνα τα υφιστάμενα μέλη της Αρχής, τόσο για την Ολομέλεια όσο και για τη σύνθεση του κλάδου ενέργειας, βάσει των ρυθμίσεων που ίσχυαν πριν το νέο νόμο για τη σύσταση της υπέρ- Αρχής. Με την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου, ο πρόεδρος , ο αντιπρόεδρος Α , ο αντιπρόεδρος Β και τα λοιπά υπηρετούντα μέλη της ΡΑΕ των οποίων η θητεία δεν έχει λήξει καταλαμβάνουν αυτοδικαίως τις θέσεις προέδρου της Αρχής, του αντιπροέδρου του κλάδου υδάτων του αντιπροέδρου του κλάδου ενέργειας και των μελών του κλάδου ενέργειας της ΡΑΑΕΥ αντιστοίχως, έως την ολοκλήρωση της θητείας τους.
Μετά τη λήξη της θητείας τους αποχωρούν και μπορούν να συμμετάσχουν σε επόμενη διαδικασία πλήρωσης θέσεων μελών της ΡΑΕΕΥ, εφόσον πληρούν τα σχετικά κριτήρια επιλογής. Μεταβατικά, ο πρόεδρος με τη συνεπικουρίας των αντιπροέδρων Ενέργειας και Υδάτων και των λοιπών αρμοδίων οργάνων της Αρχής, μεριμνούν για την προπαρασκευή του νέου Οργανισμού και Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της Αρχής καθώς και την ταχύτερη δυνατή στελέχωσή της κατά τις νόμιμες διαδικασίες.

Το προσωπικό της ΡΑΕ συνεχίζει να απασχολείται στον κλάδο ενέργειας της ΡΑΑΕΥ με τους ίδιους όρους. Η ισχύς των νέων αρμοδιοτήτων της ΡΑΑΕΥ ξεκινάει μετά την έγκριση του νέου Οργανισμού και του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισής της, ο οποίος συντάσσεται και εγκρίνεται από την Ολομέλεια της Αρχής εντός τριμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος καθώς και με τη συμπλήρωση της αναγκαίας στελέχωσης της Αρχής σε μέλη και προσωπικό, η οποία διαπιστώνεται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνώμη της Ολομέλειας της Αρχής. Εως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 το ΥΠΕΝ αξιολογεί τη σκοπιμότητα επέκτασης της αρμοδιότητας της ΡΑΑΕΥ σε θέματα εποπτείας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και απορρόφησης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης