Τελευταία Νέα

Vestas: Γιατί η Fortum της ζητά αποζημιώσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ

Vestas: Γιατί η Fortum της ζητά αποζημιώσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ
Η Vestas επρόκειτο να παραδώσει περίπου 50 ανεμογεννήτριες στο WEDF στη Ρωσία, για τις οποίες η Fortum είχε ήδη καταβάλει προκαταβολές, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Φινλανδίας Yle, σύμφωνα με το Reuters

Η Vestas δήλωσε την Τετάρτη ότι η Φινλανδική Fortum ζητά αποζημίωση άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ για έργα ρωσικών αιολικών πάρκων που η δανική εταιρεία κατασκευής στροβίλων τερμάτισε λόγω κυρώσεων, όπως μεταφέρει το Reuters.

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία εμπόδισαν τη Vestas να παραδώσει, να εγκαταστήσει και να εξυπηρετήσει ακολούθως τουρμπίνες σε τέσσερις σταθμούς αιολικής ενέργειας, όπως συμφωνήθηκε με τη ρωσική θυγατρική της Fortum, WEDF, ανέφερε ο δανικός όμιλος.
«Θα υπερασπιστούμε σθεναρά τους εαυτούς μας σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η άδικη διαιτησία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vestas, Χένρικ Άντερσεν.
Η Vestas επρόκειτο να παραδώσει περίπου 50 ανεμογεννήτριες στο WEDF στη Ρωσία, για τις οποίες η Fortum είχε ήδη καταβάλει προκαταβολές, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Φινλανδίας Yle.

Oι κυρώσεις και οι αθετήσεις

Καθώς τα δυτικά έθνη σώρευσαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή πέρυσι, η Vestas είπε ότι είχε επικαλεστεί ρήτρες «ειδικών κυρώσεων» στα συμβόλαιά της με το WEDF, δίνοντας σε κάθε μέρος το δικαίωμα να καταγγείλει τις συμβάσεις.
«Αυτές οι ρήτρες περιελάμβαναν ρητά κυρώσεις κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε η Vestas .
Το Φινλανδικό κρατικό ελεγχόμενο Fortum έφερε τη διαφορά σε διαιτησία στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στη Στοκχόλμη, ανέφερε το Yle.
Η Vestas ανακοίνωσε τον Μάρτιο του περασμένου έτους ότι θα σταματήσει την παραγγελία 253 MW για τουρμπίνες για τα τέσσερα έργα, τα οποία παρήγγειλε το WEDF τον Σεπτέμβριο του 2021.
ΗFortum δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης