Wood Mackenzie: Έως το τέλος του 2023 θα ξεπεραστεί το όριο του 1 TWh στην παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας

Wood Mackenzie: Έως το τέλος του 2023 θα ξεπεραστεί το όριο του 1 TWh στην παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας
Την επόμενη δεκαετία η εστίαση θα γίνει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια

Η παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας θα περάσει το όριο του 1 TWh για την εγκατεστημένη ισχύ έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προοπτικές της αγοράς από την Wood Mackenzie.

«Αφού χρειάστηκαν περισσότερα από 40 χρόνια για να φτάσει το 1TW εγκαταστάσεων, η αιολική βιομηχανία θα φτάσει στον επόμενο TW εγκαταστάσεων μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, μια σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης», δήλωσε ο Luke Lewandowski, Διευθυντής Έρευνας Wood Mackenzie.

«Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην Κίνα, η νέα δυναμικότητα συνδεδεμένη στο δίκτυο στην περιοχή μειώθηκε κατά 21% σε ετήσια βάση το 2022, κυρίως λόγω μιας αυστηρής πολιτικής περιορισμού που περιόρισε σημαντικά τις προσθήκες χωρητικότητας το 4ο τρίμηνο. Τα έργα που δεν μπορούν να συνδεθούν το 4ο τρίμηνο θα συμβάλουν στην ενίσχυση των προοπτικών στην Κίνα για το 2023» τόνισε.

Τι έκαναν «οι άλλοι»

Εξαιρουμένης της Κίνας, ο υπόλοιπος κόσμος πρόσθεσε 44 GW το 2022, μείωση 4% σε ετήσια βάση. Ένας προκλητικός συνδυασμός πληθωρισμού και διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας προκάλεσε καθυστέρηση έργων άνω των 3 GW για το 2023 και μετά, παρέχοντας ώθηση στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές.

Την επόμενη δεκαετία η εστίαση θα γίνει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς ο τομέας ωριμάζει και η τεχνολογική καινοτομία και η ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας βοηθούν να γίνει η υπεράκτια ανάπτυξη πιο προσιτή σε διάφορες περιοχές.

Αναμένεται να προστεθεί υπεράκτια ισχύς σε 30 χώρες την επόμενη δεκαετία, αν και οι ευρωπαϊκές χώρες και η Κίνα αντιπροσωπεύουν το 81% των παγκόσμιων προσθηκών υπεράκτιας χωρητικότητας κατά τη διάρκεια των 10ετών προοπτικών, διαπίστωσε η Wood Mackenzie. Ο παγκόσμιος τομέας υπεράκτιων αιολικών θα έχει επταπλάσια ανάπτυξη μέχρι το 2032 και θα αντιπροσωπεύει μερίδιο 26% της συνολικής δυναμικότητας σε σχέση με τις προοπτικές της 10ετίας.

Οι προοπτικές στην Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια των 10ετών προοπτικών, περισσότερα από 343 GW υπεράκτιας και χερσαίας δυναμικότητας θα προστεθούν στην Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει παρακινήσει πολλές χώρες να ενισχύσουν τους υπάρχοντες στόχους χωρητικότητας. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα αντιπροσωπεύει το 39% της νέας δυναμικότητας, αν και η χερσαία ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές στην Ανατολική Ευρώπη και το Ουζμπεκιστάν και η ανανέωση των παλαιωμένων στόλων σε πιο ώριμες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, θα συμβάλει επίσης.

Τέλος, το πράσινο υδρογόνο θα υποστηρίξει τη ζήτηση στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με αποτέλεσμα να προστεθούν 72 GW συνολικής χωρητικότητας κατά τη διάρκεια της 10ετούς πρόβλεψης. Η ανάπτυξη στην περιοχή παραμένει μέτρια βραχυπρόθεσμα, αλλά θα ξεπεράσει το ετήσιο όριο των 5 GW το 2025 και θα συνεχιστεί η δυναμική μέχρι το 2032, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 42% για την προβλεπόμενη περίοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης