Ενέργεια

Είσοδος της Sinopec στο μεγαλύτερο έργο επέκτασης LNG του Κατάρ

Είσοδος της Sinopec στο μεγαλύτερο έργο επέκτασης LNG του Κατάρ
Αυτή η συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Κίνας

Η κρατική QatarEnergy (QE) ανακοίνωσε σήμερα τη μεταβίβαση μεριδίου 5% στο έργο επέκτασης North Field East (NFE) ύψους 32 εκατ. τόνους/έτος στην κινεζική κρατική ελεγχόμενη Sinopec, στο πλαίσιο μιας οριστικής συμφωνίας συνεργασίας που υπογράφηκε στη Ντόχα.

«Η συμφωνία σηματοδοτεί την είσοδο της Sinopec ως μετόχου σε μία από τις κοινοπραξίες NFE που κατέχουν το έργο NFE», δήλωσε η QE.

Παράλληλα, η μερικανική εταιρεία ConocoPhillips και η ιταλική Eni κατέχουν μερίδιο 3,1% στο έργο επέκτασης των 28,75 δισ. δολαρίων, ενώ η γαλλική TotalEnergies έχει μερίδιο 6,3%. Η προσθήκη της Sinopec εισάγει τον πρώτο Ασιάτη μέτοχο στο έργο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, και διευθύνων σύμβουλος της QE Saad bin Sherida al-Kaabi τόνισε ότι: «Η σημερινή εκδήλωση υπογραμμίζει τη δέσμευση της QE να εμβαθύνει τις σχέσεις της με βασικούς καταναλωτές LNG, ενώ δίνει προτεραιότητα σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνεργασίες».

Η σημασία του deal

Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας LNG στην ιστορία της βιομηχανίας LNG, ενισχύοντας περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Κίνας και προσφέροντας στην τελευταία μακροπρόθεσμη σταθερότητα εφοδιασμού.

Η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές υδρογονανθράκων στον κόσμο, είχε στο παρελθόν σημαντικούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με χώρες του Μεσανατολικού Κόλπου, αλλά έχει αρχίσει να πιέζει για περαιτέρω επιρροή τις τελευταίες εβδομάδες.

Η QE και η Sinopec έχουν ήδη μια 10ετή συμφωνία για την προμήθεια 2 εκατ. τόνων/έτος, η οποία ξεκίνησε τις παραδόσεις τον Ιανουάριο του 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης