Περιβάλλον

ΗΠΑ: Τι προκαλεί τριπλάσια άνοδο της στάθμης των ωκεανών και βουλιάζουν οι ακτές

ΗΠΑ: Τι προκαλεί τριπλάσια άνοδο της στάθμης των ωκεανών και βουλιάζουν οι ακτές
Εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολουθούν τις ακτές τους να γλιστρούν στον ωκεανό, καθώς οι ζημιές από τις πλημμύρες αυξάνονται
Η στάθμη της θάλασσας στις Νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες ανεβαίνει τρεις φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη από το περιοδικό Nature Communications, ενώ και μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Journal of Climate βρήκε ένα παρόμοιο μοτίβο, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος E&E News του Politico, Chelsea Harvey.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι κοινότητες κατά μήκος του Κόλπου και των Νοτιοανατολικών ακτών των ΗΠΑ, από το Χιούστον στη Νέα Ορλεάνη και το Μαϊάμι έως το Cape Hatteras, N.C., θα μπορούσαν να διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από την άνοδο της παλίρροιας από ό,τι είχαν προβλέψει οι επιστήμονες.

Τα τελευταία χρόνια, το ήδη ευάλωτο τοπίο έχει δει αυξημένες πλημμύρες, ισχυρότερους τυφώνες και διαβρωμένες ακτές που κάποτε παρείχαν προστασία από τις καταιγίδες.
Εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολουθούν τις ακτές τους, όχι και τόσο σταδιακά, να γλιστρούν στον ωκεανό καθώς οι ζημιές από τις πλημμύρες αυξάνονται και το κόστος ασφάλισης αυξάνεται.

Η επιστήμη 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο - κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων - οδηγεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως.
Αλλά το δυσανάλογο ποσοστό στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ είναι κάπως μυστήριο.
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η φυσική δυναμική των ωκεανών είναι πιθανό να ευθύνεται, αλλά η φύση αυτής της δυναμικής είναι λιγότερο σαφής.

Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι ίσως οι παλιρροϊκές αυξήσεις να επιδεινώθηκαν από τη βύθιση της γης, ένα αξιοσημείωτο πρόβλημα σε περιοχές του Τέξας και της Λουιζιάνα.
Αλλά δεν βρήκαν πραγματική σχέση μεταξύ της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της βύθισης της γης στην περιοχή.

Η υπερθέρμανση

Το λιωμένο νερό από τους συρρικνούμενους παγετώνες και τα στρώματα πάγου του κόσμου συνέβαλε σε μια παγκόσμια επιτάχυνση στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας - αλλά δεν εξηγεί πλήρως το μοτίβο που συμβαίνει στις ακτές των ΗΠΑ.

Μερικοί ερευνητές προτείνουν ότι η θέρμανση των νερών και η αλλαγή των μοτίβων ανέμων έχουν αλλάξει την κυκλοφορία του ωκεανού σε μέρη του Βόρειου Ατλαντικού και της Καραϊβικής, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ρέουν οι μάζες νερού μέχρι τις ακτές των ΗΠΑ.
Άλλοι λένε ότι ίσως η αύξηση οφείλεται στις αλλαγές σε ένα ρεύμα θερμού νερού που διέρχεται από τον Κόλπο του Μεξικού.

Συμπέρασμα

Οι ερευνητές λένε ότι η επιταχυνόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να επιβραδυνθεί τελικά, αλλά κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι πιθανό ή πόσος χρόνος μπορεί να διαρκέσει - προσθέτοντας άλλη μια αβεβαιότητα στις συνέπειες ενός πλανήτη που θερμαίνεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης