Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ιαπωνία: Πιέσεις για ΑΠΕ και τιμολόγηση άνθρακα το συντομότερο δυνατόν

Ιαπωνία: Πιέσεις για ΑΠΕ και τιμολόγηση άνθρακα το συντομότερο δυνατόν

Ενόψει της συνάντησης των υπουργών κλίματος των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) στις 15-16 Απριλίου στο Σαπόρο, όπου η Ιαπωνία θα προεδρεύσει

Ιαπωνικές εταιρείες και ομάδες για το κλίμα κάλεσαν την κυβέρνηση της χώρας την Τετάρτη να επιταχύνει την εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υιοθετήσει γρήγορα την τιμολόγηση του άνθρακα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Ιαπωνική Πρωτοβουλία για το Κλίμα (JCI), μια συμμαχία εταιρειών, τοπικών κυβερνήσεων και ΜΚΟ, εξέδωσε το μήνυμα ενόψει της συνάντησης των υπουργών κλίματος των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) στις 15-16 Απριλίου στο Σαπόρο, όπου η Ιαπωνία θα προεδρεύσει για να συζητήσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Προτρέψαμε την ιαπωνική κυβέρνηση να ξεπεράσει την κλιματική και την ενεργειακή κρίση επιταχύνοντας την εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την έγκαιρη υιοθέτηση της εξαιρετικά αποτελεσματικής τιμολόγησης του άνθρακα», ανέφερε η JCI σε ανακοίνωση που στάλθηκε από 303 οργανισμούς.

Για να επιτύχει έναν στόχο που συμφωνήθηκε από την G7 πέρυσι για πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα ή το μεγαλύτερο μέρος του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035, η Ιαπωνία θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να εφαρμόσει ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε, προτρέποντας την υποστήριξη για την ταχύτερη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακής παραγωγής ενέργειας σε νέα κτίρια.

Μετάβαση

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ασιατικό έθνος, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για την πλειονότητα των ενεργειακών αναγκών του, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου προς το LNG.

Η Ιαπωνία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές κατά 46% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2013, ενισχύοντας την ανανεώσιμη ενέργεια στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της στο 36%-38%, διπλάσιο από τα επίπεδα του 2019.

Ωστόσο, οι σύμμαχοί της στο G7, όπως ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, έχουν ήδη επιτύχει τους στόχους της Ιαπωνίας για το 2030, ανέφερε η JCI.

Η Ιαπωνία εισάγει ένα σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα σταδιακά, συνδυάζοντας την εμπορία εκπομπών και μια εισφορά άνθρακα για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να περιορίσουν τη ρύπανση. Αλλά η εισφορά θα εισαχθεί μόνο το οικονομικό έτος 2028/29.

Η Ιαπωνία θα πρέπει να εισαγάγει την τιμολόγηση του άνθρακα νωρίτερα και πιο αποτελεσματικά, έτσι ώστε οι προσπάθειες των εταιρειών για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές να αναγνωρίζονται δεόντως διεθνώς, δήλωσε η JCI.

Άλλες κλιματικές ομάδες έχουν επίσης εκφράσει απογοήτευση για την αργή δράση της κυβέρνησης για το κλίμα.

«Το σχέδιο πράσινου μετασχηματισμού της Ιαπωνίας προωθεί τη βιομηχανία και όχι την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές», είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη η Kimiko Hirata, εκτελεστική διευθύντρια της Climate Integrate, σημειώνοντας ότι δεν περιλαμβάνει σχέδια για την αύξηση των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

"Η Ιαπωνία έχει έντονο συμφέρον να διατηρήσει την υπάρχουσα ενεργειακή της υποδομή. Οι εταιρείες που συνδέονται με το υπουργείο βιομηχανίας έχουν πολλά να κερδίσουν από το ενεργειακό σύστημα που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα."

www.worldenegynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης