Ενέργεια

Η Ρωσία καλείται να πληρώσει 5 δισ. δολ. ως αποζημίωση στην ενεργειακή Naftogaz στην Κριμαία

Η Ρωσία καλείται να πληρώσει 5 δισ. δολ. ως αποζημίωση στην ενεργειακή Naftogaz στην Κριμαία
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για την απόφαση από την Gazprom της Ρωσίας.

Η κρατική εταιρία αερίου της Ουκρανίας Naftogaz δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία διατάχθηκε από διαιτητικό δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη να καταβάλει πέντε δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιακών της στοιχείων στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία το 2014.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz Ολεξίι Τσερνίσοφ χαρακτήρισε την απόφαση που έλαβε χθες Τετάρτη το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο "σημαντική νίκη στο ενεργειακό μέτωπο" και είπε πως αναμένει και άλλες ευνοϊκές για την Ουκρανία αποφάσεις."Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη, το Διαιτητικό Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να αποζημιώσει τη Naftogaz για απώλειες 5 δισ. δολαρίων", ανέφερε η Naftogaz."Η Ρωσία πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου", ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Ρωσία, που εξαπέλυσε πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα κύμα κυρώσεων από κυβερνήσεις της Δύσης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για την απόφαση από την Gazprom της Ρωσίας.

Η Naftogaz ξεκίνησε τις διαδικασίες ενώπιον του διαιτητικού δικαστηρίου από κοινού με άλλες έξι εταιρίες του Ομίλου Naftogaz τον Οκτώβριο 2016, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τη Naftogaz, η αποζημίωση που επιδίκασε το διαιτητικό δικαστήριο αποφασίστηκε έπειτα από ακροάσεις για τον προσδιορισμό του ποσού, οι οποίες έληξαν τον Μάρτιο του 2022.

Ο Τιμ Ας, αναλυτής στην BlueBay Asset Management, δήλωσε πως η απόφαση είναι "μια μεγάλη νομική νίκη για την Ουκρανία, και νομίζω ότι θα έρθουν και άλλες".Η Naftogaz βρίσκεται σε συνομιλίες με επενδυτές για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης