Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η Volkswagen ζητά καθυστέρηση στην εφαρμογή των νέων προτύπων εκπομπών της ΕΕ έως το 2026

Η Volkswagen ζητά καθυστέρηση στην εφαρμογή των νέων προτύπων εκπομπών της ΕΕ έως το 2026
Προειδοποίηση δύο ετών για να αρχίσουν να εφαρμόζουν τα σχεδιαζόμενα πρότυπα ζητά η αυτοκινητοβιομηχανία

 Η Volkswagen ζήτησε την Πέμπτη να ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων προτύπων εκπομπών της ΕΕ τουλάχιστον έως το φθινόπωρο του 2026, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα από το προγραμματισμένο, με στόχο όλα τα νέα αυτοκίνητα να πληρούν τα πρότυπα έως το φθινόπωρο του 2027.

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να τηρήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2024, δίνοντας προειδοποίηση δύο ετών για να αρχίσουν να εφαρμόζουν τα σχεδιαζόμενα πρότυπα και τρία χρόνια για να καλύψουν ολόκληρους τους νέους στόλους τους, ανέφερε η Volkswagen σε έγγραφο σύμφωνα με το investing.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι νομοθέτες θα διαπραγματευτούν φέτος τις προτάσεις «Euro 7» για αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές αυτοκινήτων και για φορτηγά και λεωφορεία βαρέων επαγγελματικών χώρων, συμπεριλαμβανομένου του οξειδίου του αζώτου και του μονοξειδίου του άνθρακα.

Γιατί διαφωνούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντεπιτίθενται στους προτεινόμενους κανονισμούς εκπομπών που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δαπανηροί και αδύνατο να εφαρμοστούν με την ταχύτητα που αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα μέτρα χρειάζονται το συντομότερο δυνατό για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών, ενώ τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης παραμένουν στο δρόμο.

Η αναμονή των νέων κανόνων να εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2025 θα οδηγήσει σε διακοπή της παραγωγής για πολλά μοντέλα για πολλούς μήνες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Volkswagen.

Άλλες πτυχές του κανονισμού, όπως οι περιορισμοί στα μικροσκοπικά σωματίδια από το φρενάρισμα και τη φθορά των ελαστικών, θα πρέπει να καθυστερήσουν, επεσήμανε η Volkswagen, χωρίς να δώσει ημερομηνία.

«Χρειάζονται αρκετά χρόνια χρόνου παράδοσης», ανέφερε το έγγραφο, επισημαίνοντας την έλλειψη προμηθευτών ή βιομηχανοποιημένης παραγωγής ελαστικών που να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις.

www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης