Ενέργεια

Άνοδος για το αργό μετά την πρόβλεψη IEA για ζήτηση ρεκόρ φέτος

Άνοδος για το αργό μετά την πρόβλεψη IEA για ζήτηση ρεκόρ φέτος

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023 στα 101,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με της ΙΕΑ

 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, στην πορεία, μετά την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για παγκόσμια ζήτηση ρεκόρ φέτος.

Περί τις 17:35 ώρα Ελλάδας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού στις ΗΠΑ διαπραγματεύονταν 1% υψηλότερα στα 83δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του Brent αυξήθηκαν 0,8% στα 86,76 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent καταγράφει εβδομαδιαία άνοδο 1,3%, ενώ το WTI σημείωσε άνοδο 2%.

Ο διακυβερνητικός οργανισμός με έδρα το Παρίσι δημοσίευσε τη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου νωρίτερα την Παρασκευή και προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023 στα 101,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κυρίως λόγω της ισχυρότερης κινεζικής κατανάλωσης μετά την άρση των περιορισμών για τον COVID.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν στα 12,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, από 10,7 εκατομμύρια βαρέλια τον Φεβρουάριο και τον μεγαλύτερο όγκο από τον Ιούνιο του 2020.

Η IEA αναμένει μια σφιχτή κατάσταση εφοδιασμού καθώς εξελίσσεται το έτος, αναμένοντας ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους, με την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια εκτός ΟΠΕΚ+ να υπερβαίνει την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από το καρτέλ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε τους καθοδικούς κινδύνους για τη ζήτηση πετρελαίου το καλοκαίρι ως τον κύριο λόγο για τη μείωση του, αλλά ο ΙΕΑ ήταν επικριτικός, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βλάψει τους καταναλωτές και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Αδύναμο δολάριο

Η αγορά αργού ενισχύθηκε επίσης από την αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ, υποχωρώντας σε χαμηλό ενός έτους, καθώς τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν μείωση του πληθωρισμού και επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, που χαρακτηρίζεται από την πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής.

Αυτό ώθησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed να αναφέρουν την πιθανότητα μιας «ήπιας ύφεσης» αργότερα φέτος στα πρακτικά της τελευταίας τους συνεδρίασης, που πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα να τερματίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ένα ασθενέστερο δολάριο κάνει τα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, φθηνότερα για τους επενδυτές που διατηρούν άλλα νομίσματα, ενισχύοντας τη ζήτηση.


www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης