Ενέργεια

Αναλυτές στο Montel: Ένα ολικό εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές LNG δεν θα έφερνε το «τέλος του κόσμου»

Αναλυτές στο Montel: Ένα ολικό εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές LNG δεν θα έφερνε το «τέλος του κόσμου»
Οι ρωσικές εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν το 2022

Μικρό αντίκτυπο στο ισοζύγιο εφοδιασμού ή στις αγορές θα είχε μια ενδεχόμενη απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών LNG στην Ευρώπη, είπαν αναλυτές στο Montel.

Αν και η ΕΕ εισάγει μόνο το 10% του ρωσικού φυσικού αερίου που συνήθιζε πριν από την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει επιβάλει κυρώσεις για τις προμήθειες πετρελαίου και άνθρακα, οι ρωσικές αφίξεις LNG αυξήθηκαν το 2022 και ενισχύθηκαν περαιτέρω το 2023

Μέχρι στιγμής φέτος, η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ με 7,2 bcm το πρώτο τρίμηνο και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη του μπλοκ πέρυσι με σχεδόν 21 bcm, πίσω από το Κατάρ. Ορισμένες χώρες της ΕΕ κινούνται μόνες τους για να μειώσουν τις ρωσικές προμήθειες LNG, ενώ οι υπουργοί Ενέργειας τον περασμένο μήνα υποστήριξαν την εισαγωγή τρόπων που θα επιτρέψουν στις χώρες να περιορίσουν την πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς, ελλείψει συμφωνίας για την απαγόρευση επίσης του LNG.

Δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού LNG στην ΕΕ, η γαλλική TotalEnergies και η ισπανική Naturgy, απέκλεισαν και οι δύο το ενδεχόμενο να διακόψουν τα συμβόλαιά τους χωρίς απαγόρευση.

Χωρίς μια περιφερειακή συμφωνία, θα είχε μικρό αντίκτυπο στις εισαγωγές LNG από τη Ρωσία. «Η απομάκρυνση του ρωσικού LNG από μια χώρα θα σήμαινε απλώς μια ανακατεύθυνση των ροών σε άλλους ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς», δήλωσε ο Onyshkiv. Και ακόμη κι αν οι χώρες της ΕΕ συμφωνούσαν σε έναν τρόπο να απαγορεύσουν νομικά τις ρωσικές εισαγωγές LNG, ο αντίκτυπος θα ήταν περιορισμένος.


Ανακατεύθυνση ροών

«Σε περίπτωση πλήρους εμπάργκο του ρωσικού LNG στην Ευρώπη, μπορεί να υπάρξει μια σημαντική ανακατεύθυνση των ροών με τη μετατόπιση ρωσικών φορτίων και περισσότερων μη ρωσικών ροών στην Ευρώπη για να καλυφθεί το κενό», δήλωσε ο Yuriy Onyshkiv, αναλυτής φυσικού αερίου στη Refinitiv.

«Μια τελεία μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό βραχυπρόθεσμο σοκ, αλλά η αγορά θα μπορέσει να ισορροπήσει αρκετά γρήγορα όπως έγινε στην αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Sindre Knutsson, ανώτερος αντιπρόεδρος στην ομάδα αγοράς φυσικού αερίου της Rystad Energy.

Η ΕΕ απλώς θα έβρισκε νέους προμηθευτές LNG στην αγορά spot, είπε ο Sikorski, προσθέτοντας ότι το κόστος μεταφοράς θα μπορούσε να αυξηθεί εν μέσω μεγαλύτερου μέσου χρόνου ταξιδιού.


Tι εξετάζουν οι χώρες

Η Ισπανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG μέχρι στιγμής το 2023, ζήτησε τον περασμένο μήνα από τις εταιρείες της να μην υπογράψουν νέες συμβάσεις, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να διακόψει τις υπάρχουσες συμβάσεις χωρίς απαγόρευση της ΕΕ.

Η Ολλανδία εντάχθηκε στην ομάδα των χωρών που εξετάζουν ενεργά τρόπους περιορισμού των εισαγωγών LNG. Η ολλανδική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις εταιρείες να αποτρέψουν νέες συμβάσεις και να καταργήσουν σταδιακά τις υπάρχουσες, δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Ενέργειας Rob Jetten.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πρώτο που απαγόρευσε πλήρως τις ρωσικές εισαγωγές LNG, ενώ πιο πρόσφατα, χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία προσπάθησαν επίσης να περιορίσουν την προσφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης