Ενέργεια

Πληθωρισμός, κόστη και ανταγωνισμός καθυστερούν τα έργα LNG στις ΗΠΑ

Πληθωρισμός, κόστη και ανταγωνισμός καθυστερούν τα έργα LNG στις ΗΠΑ
Οι προγραμματιστές έργων εξαγωγής LNG των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα με την απροθυμία πολλών αγοραστών να δεσμευτούν σε συμφωνίες προμήθειας 20 ετών, γράφει το oilprice.com
Ο πληθωρισμός που ανεβάζει τα κόστη και ο αυξημένος ανταγωνισμός για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων αγοραστών και χρηματοδότησης εμποδίζουν τα περισσότερα από τα δώδεκα προτεινόμενα έργα εξαγωγής LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τον εκκινήσουν σύμφωνα με το oilprice.
Η ζήτηση για LNG παγκοσμίως είναι επί του παρόντος υψηλή, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να κατασκευάσουν τερματικούς σταθμούς εισαγωγής και να αγοράσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο για να αντισταθμίσουν την πολύ χαμηλή ή την πλήρη έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου.

Kαι απροθυμία... δέσμευσης

Παρά την αύξηση της ζήτησης LNG και την αφθονία φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επόμενη έκρηξη των εξαγωγών LNG της Αμερικής θα μπορούσε να σταματήσει καθώς το κόστος έχει αυξηθεί και η χρηματοδότηση έχει γίνει πιο περίπλοκη με τα υψηλότερα επιτόκια.
«Είναι δραματικά πιο ακριβό», δήλωσε στους Financial Times ο Charif Souki, ο οποίος ίδρυσε τη Cheniere Energy και ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του κορυφαίου εξαγωγέα LNG των ΗΠΑ μέχρι το 2015.

«Υπάρχουν όλο και λιγότερες κατασκευαστικές εταιρείες που μπορούν πραγματικά να χειριστούν τέτοιου είδους φορτία», είπε ο Souki, ο οποίος τώρα ηγείται της Tellurian, του προγραμματιστή του έργου Driftwood που έχει βρει σοβαρά εμπόδια στην ικανότητά της να συγκεντρώσει κεφάλαια και να εξασφαλίσει σημαντικούς μακροπρόθεσμους πελάτες τα τελευταία χρόνια.
Εκτός από την αύξηση του κόστους του έργου και τα αυξανόμενα επιτόκια, οι προγραμματιστές έργων εξαγωγής LNG των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με την απροθυμία πολλών αγοραστών να δεσμευτούν σε συμφωνίες προμήθειας 20 ετών.

Νέες μονάδες ύψους 200 δισεκ. δολαρίων

Οι κατασκευαστές εγκαταστάσεων εξαγωγής LNG των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νέες μονάδες αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι υψηλές τιμές και η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια δημιουργούν ισχυρή ώθηση για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση LNG και συμβόλαια, δήλωσε η εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie σε έκθεση νωρίτερα. έτος.

Ωστόσο, η αστάθεια των τιμών και τα ζητήματα κόστους και χρηματοδότησης θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι λιγότερα έργα θα μπορούσαν να δουν την έναρξη λειτουργίας αυτή τη δεκαετία από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Τα νέα έργα εξαγωγής LNG των ΗΠΑ και του Καναδά δείχνουν σημάδια επιτάχυνσης, αλλά οι ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου δυσκολεύουν τα στοιχήματα στη μελλοντική προσφορά και ζήτηση, δήλωσε ο πάροχος πληροφοριών βιομηχανικής αγοράς Industrial Info Resources (IIR) σε έρευνα τον περασμένο μήνα.

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης