Ενέργεια

Γερμανία: Έτοιμάζει έρευνα σε προμηθευτές ενέργειας για τις αυξήσεις τιμών

Γερμανία: Έτοιμάζει έρευνα σε προμηθευτές ενέργειας για τις αυξήσεις τιμών

Πιθανή κατάχρηση του κρατικού ανώτατου ορίου τιμών

 

Ο επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής ρυθμιστικής αρχής της Γερμανίας λέει ότι ενδέχεται να διερευνήσει προμηθευτές ενέργειας εν μέσω καταγγελιών των καταναλωτών για αυξήσεις τιμών και πιθανή κατάχρηση του κρατικού ανώτατου ορίου τιμών της ενέργειας.

"Έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε την απαγόρευση της κατάχρησης. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός συγκεκριμένων μέτρων έρευνας έχει ήδη προχωρήσει καλά", δήλωσε ο πρόεδρος του γραφείου του Καρτέλ, Andreas Mundt, σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post το Σάββατο.

Το Βερολίνο πέρυσι εισήγαγε ένα πακέτο βοήθειας 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να επωμιστούν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πύλες καταναλωτών, τα τιμολόγια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ορισμένων προμηθευτών σε όλη τη Γερμανία είναι πάνω από τα κρατικά ανώτατα όρια παρά την πτώση των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι και υπάρχουν ανησυχίες ότι ορισμένοι προμηθευτές αυξάνουν τις τιμές για να επωφεληθούν από κρατικές επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι επικριτές λένε ότι τα ανώτατα όρια τιμών στερούν τα νοικοκυριά από το κίνητρο να στραφούν σε φθηνότερους προμηθευτές ενέργειας καθώς θα ίσχυε αυτόματα και η κυβέρνηση απλώς θα πλήρωνε τη διαφορά.

Ο Mundt είπε ότι το γραφείο του έχει λάβει τετραψήφιο αριθμό παραπόνων σχετικά με τις τιμές της ενέργειας από τα τέλη του 2022.

«Είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντο να βρίσκεις το μαύρο πρόβατο ανάμεσα σε χιλιάδες προμηθευτές με μεγάλη ποικιλία δασμών», πρόσθεσε ο Mundt.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης