Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νορβηγία: Η ασφάλεια εφοδιασμού οδηγεί σε επανεξέταση δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου στην Αρκτική

Νορβηγία: Η ασφάλεια εφοδιασμού οδηγεί σε επανεξέταση δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου στην Αρκτική
Η ασφάλεια εφοδιασμού ενισχύει την αναγκαιότητα του νορβηγικού φυσικού αερίου ως μέρος του ενεργειακού μείγματος στο μέλλον, δήλωσε η νορβητική εταιρία Gassco, σύμφωνα με το Reuters
Η κατασκευή ενός αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου που παράγεται στην Θάλασσα Μπάρεντς στην Αρκτική θα μπορούσε να αξίζει να επανεξεταστεί λόγω της αυξημένης σημασίας στην ασφάλεια εφοδιασμού και της Νορβηγίας που εξάγει το περισσότερο από το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα 17/4, η εταιρεία υποδομής φυσικού αερίου Gassco,  σύμφωνα με το Reuters.

Τον Μάρτιο, το υπουργείο πετρελαίου και ενέργειας της Νορβηγίας ζήτησε από την Gassco να αξιολογήσει διάφορες εναλλακτικές λύσεις για να αυξήσει τις επιλογές μεταφοράς φυσικού αερίου από τη νότια Θάλασσα του Μπάρεντς.
Προς το παρόν, το αέριο που παράγεται στην περιοχή μπορεί να εξάγεται μόνο μέσω του εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Equinor's Hammerfest.

«Η αυξημένη επικέντρωση στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στις παραδόσεις νορβηγικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της ενεργειακής κατάστασης ενισχύει την αναγκαιότητα του νορβηγικού φυσικού αερίου ως μέρος του ενεργειακού μείγματος στο μέλλον», δήλωσε η Gassco τη Δευτέρα.

Η σκανδιναβική χώρα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την μείωση των ρωσικών ροών.

Το ενδιαφέρον των ενεργειακών εταιρειών για εξερεύνηση της Θάλασσας του Μπάρεντς για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του υψηλού κόστους και των περιορισμένων ευκαιριών εξαγωγής του φυσικού αερίου στις αγορές.
Μια μελέτη του 2021 που πραγματοποιήθηκε από την Gassco κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν επαρκώς επωφελές για την νορβηγική κοινωνία να επεκτείνει τις εξαγωγές.

Με βάση τις τρέχουσες υποθέσεις σχετικά με τους πόρους για το πεδίο Snoehvit που τροφοδοτεί με LNG τον κόμβο της Hammerfest, το εργοστάσιο θα χρησιμοποιηθεί πλήρως μέχρι το 2040, δήλωσε η Gassco τη Δευτέρα.
Αυτό επεκτάθηκε έως το 2050, όταν συμπεριλήφθηκε πιθανή νέα παραγωγή από αναγνωρισμένους πόρους, αλλά τα νέα πεδία που θα αναπτυχθούν θα χρειάζονταν εξαγωγική ικανότητα πριν από αυτό, πρόσθεσε.

Η Gassco αξιολόγησε τρεις επιλογές:

- επέκταση της χωρητικότητας LNG,
- μετατροπή αερίου σε αμμωνία χωρίς άνθρακα, η οποία στη συνέχεια θα αποσταλεί στους πελάτες, καθώς και,
- κατασκευή μονάδας επεξεργασίας που περιλαμβάνει δέσμευση άνθρακα και αγωγό που συνδέεται με την υπάρχουσα υποδομή.

Η έκθεσή της αποτελεί πλέον τη βάση για τον διάλογο της Gassco με τις σχετικές εταιρείες σχετικά με τα επόμενα βήματα και περαιτέρω μελέτες σχετικά με το κόστος και την κερδοφορία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης