Νορβηγία: Το κοινοβούλιο ζητά λύση CCS για την απανθρακοποίηση μεγάλης μονάδας LNG

Νορβηγία: Το κοινοβούλιο ζητά λύση CCS για την απανθρακοποίηση μεγάλης μονάδας LNG

Η Equinor και οι εταίροι της ζητούν έγκριση για την αντικατάσταση στην μονάδα της χρήσης φυσικού αερίου με ενέργεια από το εθνικό δίκτυο




Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ζήτησε την Τρίτη από την κυβέρνηση να εξετάσει έναν εναλλακτικό τρόπο για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Δυτικής Ευρώπης, αλλά δεν σταμάτησε οριστικά ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από ξηρά .

Η πετρελαϊκή εταιρεία Equinor και οι εταίροι της ζητούν έγκριση για την αντικατάσταση στην μονάδα της χρήσης φυσικού αερίου με ενέργεια από το εθνικό δίκτυο, και συνεπώς τη μείωση των εκπομπών καθώς πρόκειτα για μία από τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη Νορβηγία.

Ηλεκτροκίνηση

Με ομόφωνη ψηφοφορία, το κοινοβούλιο διέταξε την κυβέρνηση μειοψηφίας να αξιολογήσει τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) ως εναλλακτική λύση στην ηλεκτροκίνηση έως το 2029, παρόλο που η Equinor είπε ότι αυτό θα ήταν πολύ ακριβό.

Ωστόσο, το κοινοβούλιο ακολούθησε μια σύσταση της επιτροπής ενέργειας για απόρριψη προτάσεων που θα έβλεπαν οριστική διακοπή ή καθυστέρηση στο έργο ηλεκτροδότησης.

Οι νομοθέτες είχαν συζητήσει το θέμα σε βάθος την περασμένη εβδομάδα.

Το έργο είναι αμφιλεγόμενο λόγω της σύγκρουσής του με την ανάπτυξη της πράσινης βιομηχανίας, τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τα δικαιώματα των αυτόχθονων κτηνοτρόφων Σάμι.

Με τους Νορβηγούς να πηγαίνουν στις κάλπες αργότερα αυτό το έτος, το σχέδιο Melkoeya έχει γίνει κύριο μέλημα των ψηφοφόρων στην περιοχή και η αντιπολίτευση επιδιώκει να το αξιοποιήσει.

Οι συνεργάτες της Equinor στο εργοστάσιο είναι η TotalEnergies, η Wintershall Dea, η Neptune Energy και η νορβηγική κρατική εταιρεία Petoro.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης