Ενέργεια

Ποιες ελληνικές εταιρείες μπαίνουν στην πλατφόρμα της ΕΕ για κοινές αγορές αερίου

Ποιες ελληνικές εταιρείες μπαίνουν στην πλατφόρμα της ΕΕ για κοινές αγορές αερίου

Αύριο 20 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εγγραφής των εταιριών στο νέο σύστημα

 

Οι περισσότερες από τις ελληνικές εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συμμετάσχουν στην νέα Ενεργειακή Πλατφόρμα για τις κοινές προμήθειες αερίου.

Η πλατφόρμα που εντάσσεται στα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη δραστική μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία θα αρχίσει να λειτουργεί στις 25 Απριλίου, ενώ αύριο 20 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εγγραφής των εταιριών στο νέο σύστημα. Η προθεσμία για την υποβολή αιτημάτων ζήτησης για την προμήθεια φυσικού αερίου λήγει στις 2 Μαΐου.

Οι ελληνικές εταιρίες όπως η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Μυτιληναίος, η Προμηθέας Gas, η Elpedison, η Motor Oil και άλλες αναμένεται ότι θα δώσουν το παρών στην κοινή πλατφόρμα, AggregateEU ως ένδειξη υποστήριξης της πρωτοβουλίας της Ευρώπης αν και από πολλές πλευρές εντός και εκτός Ελλάδας έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποδειχθεί αποτελεσματική.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο θεωρούν ότι οι κοινές προμήθειες δεν πρόκειται να κάνουν ουσιώδη διαφορά στον εφοδιασμό, ορισμένες μάλιστα προεξοφλούν και την αποτυχία του μέτρου, όπως συνέβη κατά την περυσινή σεζόν που ήταν ελάχιστη ως μηδενική η συμμετοχή, σε πολιτικό επίπεδο η Κομισιόν και οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να προωθήσουν και να ενισχύσουν τις κοινές αγορές αερίου, ως μέτρο που θα βοηθήσει στην ασφάλεια εφοδιασμού και στη συγκράτηση των τιμών.

Αιτήματα ζήτησης

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ για τις εταιρίες η συμμετοχή στην κοινή πλατφόρμα είναι εθελοντική, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι τοπικές εταιρίες θα υποβάλλουν αιτήματα ζήτησης για το ισοδύναμο του 15% των υποχρεώσεων πλήρωσης αποθήκευσης αερίου, κάθε κράτους μέλους, όπως ορίζεται στον κανονισμό αποθήκευσης αερίου.

Η πρώτη πρόσκληση για την υποβολή αιτημάτων ζήτησης (demand) για αγορά φυσικού αερίου ανοίγει στις 25 Απριλίου και λήγει στις 2 Μαΐου σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου αναπλήρωσης των αποθεμάτων αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες για τον επόμενο χειμώνα 2023-24.

Έτσι η ΕΕ κάλεσε τις ενδιαφερόμενες εταιρίες τόσο από τα 27 κράτη μέλη, όσο και τις χώρες- μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Ουκρανία) να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στον πάροχο υπηρεσιών PRISMA και την εγγραφή στην υπηρεσία AggregateEU έως τις 20 Απριλίου.

Διαγωνισμοί

Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει σωρευτικά τα στοιχεία για τη ζήτηση αερίου και θα τα συνδυάζει με τις προσφορές των πωλητών μέσω διαγωνισμού. Οι διαγωνισμοί/πλειστηριασμοί θα γίνονται κάθε δύο μήνες, για μία χρονική περίοδο 12 μηνών και κάθε γύρος του διαγωνισμού θα διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Τόσο ο τύπος του φορτίου παράδοσης, δηλαδή το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ή το εθνικό σημείο εξισορρόπησης, καθώς και η ημερομηνία θα πρέπει να υποδεικνύονται από τις εταιρίες, κατά την υποβολή του αιτήματος προμήθειας φυσικού αερίου.

“Όσο περισσότεροι είναι οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να πετύχουμε ελκυστικές προσφορές για το φυσικό αέριο.” δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Maroš Šefčovič, ο οποίος ηγείται του εγχειρήματος της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ προσφέρει μια ευκαιρία, ιδίως σε μικρότερες οντότητες, να εξασφαλίσουν σταθερές προμήθειες φυσικού αερίου σε χαμηλότερες τιμές, φτάνοντας σε νέες αγορές και προμηθευτές.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτημάτων ζήτησης για την προμήθεια φυσικού αερίου λήγει στις 2 Μαΐου. Αφού υποβληθεί η ζήτηση, θα συγκεντρωθεί και θα δημοπρατηθεί από την υπηρεσία AggregateEU με στόχο την προσέλκυση ανταγωνιστικών προφορών από την παγκόσμια αγορά. Αφού συνδυαστούν η ζήτηση και η προσφορά, οι εταιρείες θα διαπραγματευτούν με τους προμηθευτές τους τελικούς όρους των συμβάσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης