Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Thess INTEC: Το project των πράσινων βιομηχανικών πάρκων με 35 εκατ χρηματοδότηση

Thess INTEC: Το project των πράσινων βιομηχανικών πάρκων με 35 εκατ χρηματοδότηση
Ποιές είναι οι επιλέξιμες δαπάνες του Οδηγού Εφαρμογής
Μια πράσινη και έξυπνη Τεχνόπολη μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης στη Θεσσαλονίκη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Thess INTEC θα γίνει το νέο τοπόσημο της πόλης και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με υψηλή ποιότητα περιβάλλοντος, εναρμονισμένο με τους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους. Θα περιλαμβάνει επιχειρηματικό πάρκο, ερευνητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής.

Το έργο αποτελεί μέρος της ευρύτερης δράσης για τα Βιομηχανικά Πάρκα νέας γενιάς, που θα βάλουν τη χώρα στο πνεύμα του Industry 4.0, με τη σφραγίδα της νέας μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανση έργων στρατηγικής σημασίας. Κύριο μέλημα της δράσης αποτελεί η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βιομηχανικών πάρκων και η απανθρακοποίηση του κλάδου για αυτό και εφαρμόζονται συγκεκριμένα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης.

Βάσει της σχετικής πρόσκλησης, για το Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC, η χρηματοδότηση με τη μορφή επιχορήγησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ανέλθει ως το ποσό των 35 εκατ. ευρώ. Το αντιστοίχου ύψους ποσό που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του έργου θα προέλθει από ιδιωτικά κεφάλαια.

Παράλληλα, η συμμόρφωση με την αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης στο περιβάλλον αποτελεί βασικό κριτήριο για την επιλεξιμότητα των δαπανών. Αυτό σημαίνει πως επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, στη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδάτινων και θαλάσσιων πόρων, στην κυκλική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και της ανακύκλωσης, στην πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης στον αέρα, το νερό ή το έδαφος και την προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.


Η χαρτογράφηση του Thess INTEC

Το νέο Τεχνολογικό Πάρκο θα απλώνεται σε 760 στρέμματα στον Δήμο Θερμαϊκού πλησίον του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και θα διαθέτει ένα παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 750 μέτρων, το οποίο θα διασχίζουν χώροι πρασίνου, ποδηλατόδρομοι και περιπατητικές διαδρομές. Η εν λόγω έκταση έχει μεταβιβαστεί από το δημόσιο στην «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.» ειδικά για τον σκοπό της υλοποίησης του Thess INTEC.

Η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και διαμόρφωσης του ανάγλυφου, έργα υποδομών και κτηριακών εγκαταστάσεων, έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και απαιτούμενες μελέτες. Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.

Στον πυρήνα του συνολικού προγράμματος βρίσκονται έργα διαχείρισης των υδάτων και διατήρησης των υδάτινων πόρων (οι επενδύσεις θα έχουν μέσο δείκτη διαρροών υποδομής (ILI) χαμηλότερο ή ίσο του 1,5), συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, υποδομές ηλεκτροκίνησης ή ακόμα και βιομεθανίου για τις μεταφορές, καθώς και έργα αποκατάστασης βιομηχανικών περιοχών.

Οι επιλέξιμες δαπάνες του Οδηγού Εφαρμογής

Η πρόσκληση υποβολής πρότασης προς τη δικαιούχο «Thess INTEC Α.Ε.» και του Οδηγού Εφαρμογής του προγράμματος εγκρίθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ως επιλέξιμες δαπάνες ορίζονται οι εξής:

1.      Εκπόνηση σχεδίων υποδομών και μελετών

2.      Κατασκευή κτιριακών έργων και έργων υποδομής

3.      Κατασκευή κοινοχρήστων και κοινωφελών υποδομών και εγκαταστάσεων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου

4.      Ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός για κοινές υπηρεσίες του Επιχειρηματικού Πάρκου

5.      Εξοπλισμός ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποδομών και χρήση σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής (μη συμπεριλαμβανομένων δαπανών που αφορούν σε ενισχύσεις για σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα ή σε ενισχύσεις για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G)

6.      Δαπάνες έργων υδροληψίας εντός και εκτός των ορίων του Επιχειρηματικού Πάρκου και δαπάνες σύνδεσης με αυτά ως και με δίκτυα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά

7.      Δαπάνες έργων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων εντός και εκτός των ορίων του ΕΠ και δαπάνες σύνδεσης με αυτά

8.      Δαπάνες για την εξυγίανση του εδάφους από προηγούμενη ρύπανση και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος

9.      Δαπάνες έργων εξωτερικών υποδομών στην περίπτωση που εκτελούνται από την ΕΑΝΕΠ

10.   Δαπάνες για την επίβλεψη του έργου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης