Ενέργεια

Το μεγάλο στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης με το κλείσιμο των γερμανικών πυρηνικών

Το μεγάλο στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης με το κλείσιμο των γερμανικών πυρηνικών
Η βασική βραχυπρόθεσμη πρόκληση για τους παραγωγούς ενέργειας της Γερμανίας είναι να παράγουν τόση ενέργεια και ηλεκτρική ενέργεια που παραδιδόταν πριν οι εισβολές της Ρωσίας στην Ουκρανία αναταράξουν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, γράφει το Reuters.
Το κλείσιμο των τελευταίων εναπομεινάντων πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας το Σαββατοκύριακο σημαίνει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να επιταχύνουν περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μετασκευή του ενεργειακού τους συστήματος, όπως επισημαίνει ο Gavin Maguire για το Reuters.

Περιορισμός προμηθειών, ελλείψεις

Καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου εξακολουθούν να περιορίζονται σοβαρά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, οι διακοπές λειτουργίας του αντιδραστήρα σημαίνουν ότι δύο βασικές πηγές ενέργειας βασικού φορτίου έχουν πλέον διακοπεί ή αποκοπεί στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Κάπως αντιστάθμιση των αναταράξεων στις αγορές πυρηνικών και φυσικού αερίου της Γερμανίας ήταν μια σταθερή αύξηση των προμηθειών ανανεώσιμης ενέργειας από ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις, οι οποίες παρήγαγαν σχεδόν 40% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια το 2022 από ό,τι οι πυρηνικές πηγές και οι πηγές φυσικού αερίου μαζί, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Ember.

Ωστόσο, η διαλείπουσα φύση των ΑΠΕ - που τις αφήνει επιρρεπείς σε ξαφνικές πτώσεις κατά τη διάρκεια συννεφιασμένων ή απάνεμων περιόδων - σημαίνει ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας παραμένει ευάλωτο σε ελλείψεις και πιθανή αστάθεια των τιμών, παρά το αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής.
Για να καταπολεμηθεί αυτή η ευπάθεια και να διασφαλιστεί ότι το ενεργειακό σύστημα της Γερμανίας μπορεί να ανταποκριθεί σε ανάκαμψη της ζήτησης ενέργειας από τα επίπεδα της περυσινής άνοδος παρά τη χαμηλότερη παραγωγή αερίου και πυρηνικής ενέργειας, οι παραγωγοί ενέργειας της Γερμανίας πρέπει να συνεχίσουν να ανανεώνουν ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με ρυθμό ρεκόρ.

Κατάλληλα για τον σκοπό

Η βασική βραχυπρόθεσμη πρόκληση για τους παραγωγούς ενέργειας της Γερμανίας είναι να παράγουν τόση ενέργεια και ηλεκτρική ενέργεια που παραδιδόταν πριν οι εισβολές της Ρωσίας στην Ουκρανία αναταράξουν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η απότομη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακές και αιολικές πηγές -αύξηση 19,5% και 10% αντίστοιχα το 2022- συνέβαλε στην αύξηση της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας κατά 0,2% πέρυσι, παρά τη μείωση κατά 50% της πυρηνικής παραγωγής λόγω της παύσης λειτουργίας των αντιδραστήρων. 11% μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω ξηρασίας.

Ωστόσο, η συνολική κατανάλωση ενέργειας της Γερμανίας παρέμεινε κάτω από τις προηγούμενες αιχμές, καθώς αρκετοί κατασκευαστές και βιομηχανικές μονάδες περιόρισαν ή διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω του αντιοικονομικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022.
Το 2023, μεγάλο μέρος αυτής της χρήσης βιομηχανικής ενέργειας πρόκειται να επιστρέψει εν μέσω ευρείας ώθησης από τις αρχές να οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη για να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας και τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Καταγραφή1_7.PNG
Ανάκαμψη της ζήτησης

Οι απότομα χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας υποκινούν επίσης την ανάκαμψη της ζήτησης, με τη χονδρική ενέργεια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 να κοστίζει περίπου το 50% του μέσου όρου το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ember.
Αλλά ακόμα και με αυτόν τον συνδυασμό κρατικής υποστήριξης για βιομηχανική επέκταση και χαμηλότερες τιμές, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν ακόμα 10% μικρότερη από ό,τι την ίδια περίοδο του 2022.

Αυτό υποδηλώνει ότι η συνολική ζήτηση παραμένει υποτονική σε σύγκριση με τα επίπεδα των αρχών του 2022 και ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να αυξήσουν τα επίπεδα χρήσης ενέργειας με τις μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να υπερβαίνουν το διπλάσιο του μέσου όρου από το 2017 έως το 2021.
Τα χαμηλότερα σύνολα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν επίσης ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να δυσκολεύονται να ανυψώσουν τα συνολικά επίπεδα παραγωγής, δεδομένης της πτώσης των προμηθειών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και της συνεχιζόμενης περιορισμένης διαθεσιμότητας φυσικού αερίου.

Οι τιμές ενέργειας

Καθώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους και τα επίπεδα ζήτησης ενέργειας αναμένεται να ανεβαίνουν σταθερά τους επόμενους μήνες, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να καταφύγουν σε αυξημένη χρήση άνθρακα στο μείγμα παραγωγής, ειδικά για την παραγωγή βασικού φορτίου.
Τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούν μια ελάχιστη ποσότητα ισχύος για τη διασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου, γνωστή ως βασικό φορτίο.

Ιστορικά, τα δίκτυα της Γερμανίας βασίζονταν σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να παράγουν μεγάλο μέρος αυτού του βασικού φορτίου, με περίπου το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας να προέρχεται από άνθρακα από το 2000 έως το 2019.
Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σημείωσαν μερίδιο φυσικού αερίου στο μείγμα βασικού φορτίου της Γερμανίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2020.

Επιστροφή στον άνθρακα;

Οι πυρηνικοί σταθμοί και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι επίσης αποτελεσματικοί στην παραγωγή ενέργειας βασικού φορτίου, αλλά οι πρόσφατες πυρηνικές διακοπές λειτουργίας παράλληλα με τη μειωμένη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας σημαίνουν ότι ο άνθρακας επιστρέφει ως η πιο βιώσιμη επιλογή για τους Γερμανούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να παράγουν σταθερή και προσιτή ηλεκτρική ενέργεια.
Η έκταση της αύξησης της ζήτησης άνθρακα θα καθοριστεί από τις συνολικές ανάγκες ζήτησης ενέργειας στη Γερμανία τους επόμενους μήνες.

Εάν η παραγωγή στις φημισμένες εταιρείες αυτοκινήτων και μηχανικών της χώρας αυξηθεί όπως αναμένεται μαζί με μεγαλύτερη παραγωγή σε εργοστάσια χημικών, χάλυβα και λιπασμάτων, τότε η συνολική κατανάλωση ενέργειας έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί σημαντικά και να ξεπεράσει τα σύνολα του 2022.
Εάν συμβαίνει αυτό, τότε οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας θα δυσκολευτούν να καλύψουν αυτές τις αυξημένες ανάγκες ζήτησης χωρίς να καταφύγουν σε μεγαλύτερη χρήση άνθρακα, ειδικά χωρίς τη διαθέσιμη πυρηνική ενέργεια και τα επίπεδα ισχύος με καύση αερίου εξακολουθούν να είναι περιορισμένα.

Επιταχυνόμενη μετάβαση

Για μια χώρα που έχει φιλοδοξίες να αναδειχθεί ως ηγέτης στις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές ενέργειας, η προοπτική των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας να χρειάζεται να αυξήσουν την καύση άνθρακα ακόμη και όταν αναπτύσσουν ρεκόρ δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μια δυνητικά ενοχλητική ειρωνεία.
Όμως, με την πυρηνική ενέργεια χαμηλών εκπομπών να είναι πλέον εκτός τραπεζιού, η περισσότερη χρήση άνθρακα φαίνεται αναπόφευκτη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Το πιο σημαντικό, το γεγονός ότι ο άνθρακας εξακολουθεί να χρειάζεται καθόλου στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας λειτουργεί επίσης ως υπενθύμιση ότι το έργο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και ότι θα χρειαστεί πολύ πιο ολοκληρωμένος εξοπλισμός του ενεργειακού της συστήματος πριν από τα οράματά της για µπορεί να πραγµατοποιηθεί οικονοµία που βασίζεται στην παραγωγή χαµηλών εκποµπών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης