Περιβάλλον

Bloomberg: Η θανάσιμη απειλή για την Ευρώπη

Bloomberg: Η θανάσιμη απειλή για την Ευρώπη
Εάν το νερό είναι ζωή, τότε οι Ευρωπαίοι βρίσκονται υπό θανάσιμη απειλή, επισημαίνει ανάλυση του Bloomberg Green
«Εάν το νερό είναι ζωή, τότε οι Ευρωπαίοι βρίσκονται υπό θανάσιμη απειλή», επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Jonathan Tirone για το Bloomberg Green, μεταφέροντας με μεγάλη συντομία το μήνυμα που μετέδωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus την Πέμπτη 20/4.

Οι ζοφερές συνθήκες

Οι συνθήκες ξηρασίας που δεν παρατηρήθηκαν σε ορισμένα μέρη από την Αναγέννηση γίνονται η νέα κανονικότητα της ηπείρου, με επικίνδυνες αρνητικές επιπτώσεις για την επισιτιστική ασφάλεια και τις αλυσίδες εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η στάθμη των υδάτων στους ευρωπαϊκούς ποταμούς συρρικνώνεται τώρα εδώ και έξι χρόνια, με τις γεωργικές εκτάσεις να στεγνώνουν και τους αλπικούς παγετώνες να υποχωρούν.
Συνολικά, δημιουργούν βρόχους ανάδρασης για το κλίμα.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν περισσότερη τήξη και εξάτμιση των παγετώνων, ενώ οι λιγότερες βροχοπτώσεις και η απορροή των Άλπεων μειώνουν τις ροές τωνποταμών.
Οι αποξηραμένες λεκάνες νερού και η συρρικνωμένη βλάστηση λειτουργούν ως καύσιμο για την πυρκαγιά.

Πρωτοπόρος η Ευρώπη

Ενώ η ζέστη και η ξηρασία πλήττουν επίσης περιοχές από την Ασία έως την Ανατολική Αφρική, η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος στην αλλαγή του κλίματος, καθώς θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από άλλες κατοικημένες ηπείρους, σύμφωνα με το Copernicus.
Πέρυσι ήταν 1,4 C θερμότερο από το κανονικό και ακριβώς στην κορυφή του ορίου αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 C που οι επιστήμονες έχουν θέσει για να διατηρήσουν τη ζωή λίγο-πολύ φυσιολογική αυτόν τον αιώνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιτάζει προς τους ουρανούς για καθοδήγηση για να λύσει το κλιματικό αίνιγμα, ρίχνοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες διαστημικές αποστολές παρατήρησης της Γης.
Το πρόγραμμα Copernicus χρησιμοποιεί μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο για τις μηνιαίες και εποχιακές του προβλέψεις.
Είναι ήδη ο μεγαλύτερος πάροχος κλιματικών δεδομένων στον κόσμο.

Αλλά ενώ οι καλύτερες προβλέψεις μπορεί να βοηθήσουν τους αγρότες να επιλέξουν να φυτέψουν ποικιλίες καλλιεργειών ανθεκτικές στην ξηρασία ή οι μηχανικοί σχεδιάζουν καλύτερη άρδευση, δεν αμβλύνουν τον οικονομικό πόνο της κλιματικής αλλαγής όταν συμβεί.
Όπως ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης που αρνείται να φύγει, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει εγκατασταθεί στην Ευρώπη και είναι εδώ για να μείνει και αυτό οδηγεί σε... προσαρμογή σε μια πιο ζεστή Γη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης