Ενέργεια

ΗΠΑ: Τα αποθέματα ντίζελ μειώνονται, αλλά η ανυσυχία για έλλειψη περιορίζεται

ΗΠΑ: Τα αποθέματα ντίζελ μειώνονται, αλλά η ανυσυχία για έλλειψη περιορίζεται

Τα αποθέματα ήταν -18 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας

 

Τα αποθέματα αποσταγμένου μαζούτ στις ΗΠΑ, όπως το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης, εξαντλούνται από τις αρχές Μαρτίου, αντιστρέφοντας μέρος της συσσώρευσης κατά τους προηγούμενους πέντε μήνες, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης των εξαγωγών σύμφωνα με το Reuters.

Τα αποθέματα αποστάγματος διαμορφώθηκαν στα 112 εκατομμύρια βαρέλια στις 14 Απριλίου, από 122 εκατομμύρια στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Τα αποθέματα ήταν -18 εκατομμύρια βαρέλια (-14% ή -1,16 τυπικές αποκλίσεις) κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, διευρυνόμενα από έλλειμμα -12 εκατομμύρια (-9% ή -0,73 τυπικές αποκλίσεις) έξι εβδομάδες νωρίτερα.

Η πρόσφατη υποβάθμιση των αποθεμάτων έχει αντιστρέψει εν μέρει την προηγούμενη συσσώρευση, η οποία περιόριζε το έλλειμμα από -31 εκατομμύρια βαρέλια (-22% ή –2,05 τυπικές αποκλίσεις) στις 7 Οκτωβρίου.

Η κατανάλωση αποσταγμένου μαζούτ παραμένει υποτονική ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ύφεσης της μεταποιητικής και εμπορευματικής δραστηριότητας από το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Η κατανάλωση και η παραγωγή αυξήθηκαν κατά παρόμοιο ποσοστό από τις αρχές Μαρτίου, υποδηλώνοντας μικρή αλλαγή στο εγχώριο ισοζύγιο.

Εξαγωγές

Ωστόσο, οι καθαρές εξαγωγές έχουν επιταχυνθεί σημαντικά, σε μέσο όρο άνω των 0,9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τις πιο πρόσφατες πέντε εβδομάδες από λιγότερο από 0,7 εκατομμύρια b/d στα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου, εξαντλώντας τα αποθέματα.

Παρά την πρόσφατη σύσφιξη των αποθεμάτων, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και τα ημερολογιακά spreads παρέμειναν υπό πίεση.

Οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα για το ντίζελ εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο που παραδόθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης μειώθηκαν στο μισό στα 105 δολάρια το βαρέλι, από 198 δολάρια στα τέλη Μαΐου 2022, μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό.

Σε πραγματικούς όρους, οι τιμές βρίσκονται στο 58ο εκατοστημόριο για όλους τους μήνες από το 1990, από το 98ο εκατοστημόριο στα τέλη Μαΐου 2022, καθώς οι ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα καυσίμων έχουν αμβλυνθεί.

Το ημερολογιακό spread ενός έτους, στενά συνδεδεμένο με το αναμενόμενο ισοζύγιο παραγωγής-κατανάλωσης, έχει υποχωρήσει σε λιγότερο από 4 δολάρια το βαρέλι, από 68 δολάρια στις 28 Οκτωβρίου και 90 δολάρια στις 28 Απριλίου 2022.

Οι traders δεν αναμένουν πλέον έλλειψη αποσταγμάτων ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ που επιβλήθηκαν ως απάντηση.

Αντίθετα, η ύφεση του παγκόσμιου βιομηχανικού κύκλου, η αύξηση των επιτοκίων και η χαλαρή προσέγγιση για την επιβολή των κυρώσεων έχουν εξασφαλίσει ότι τα αποστάγματα παραμένουν άφθονα.

Τα αποθέματα αυξάνονται σταθερά σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία από τότε που έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης για τα αποστάγματα έχουν μειωθεί ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι για το αργό πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τα όρια στη δυναμικότητα των διυλιστηρίων έχουν αμβλυνθεί.

Το μεικτό περιθώριο κέρδους του διυλιστηρίου ή η διαφορά για τη μετατροπή του Brent σε ντίζελ και τα δύο παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 μειώθηκε σε λιγότερο από 26 δολάρια ανά βαρέλι από 42 δολάρια στα μέσα Οκτωβρίου.

Mείωση κατανάλωσης

Η ευρύτερη εικόνα εξακολουθεί να είναι ότι η κατανάλωση αποστάγματος στις ΗΠΑ μειώνεται παράλληλα με την επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας και των εμπορευματικών μεταφορών.

Ο όγκος του αποστάγματος που διατέθηκε στην εγχώρια αγορά τον Ιανουάριο του 2023, ως δείκτης για κατανάλωση, ήταν ο χαμηλότερος για την εποχή του έτους από το 2017.

Ο όγκος που παρασχέθηκε το τρίμηνο από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, ο οποίος εξομαλύνει τη μεταβλητότητα από μήνα σε μήνα, ήταν ο χαμηλότερος από το 2015.

Η κατανάλωση το Νοέμβριο-Ιανουάριο μειώθηκε κατά -4,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, μια συρρίκνωση που προηγουμένως σχετιζόταν με επιβράδυνση της ύφεσης στο τέλος του κύκλου.

Προς το παρόν, τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, διασφαλίζοντας ότι οι τιμές, οι ημερολογιακές διαφορές και οι ρωγμές έχουν παραμείνει υψηλές.

Τα αποθέματα στο τέλος Ιανουαρίου ήταν τα χαμηλότερα για την εποχή του έτους από το 2014 και πριν από αυτό το 2003.

Ωστόσο, οι προμήθειες αποστάγματος φαίνεται τώρα να είναι σε ισορροπία με την κατανάλωση, ή ακόμη και ένα μικρό πλεόνασμα, μετά από ένα επίμονο και άνευ προηγουμένου έλλειμμα μεταξύ των μέσων του 2020 και των μέσων του 2022.

Εάν η κυκλική επιβράδυνση συνεχιστεί ή βαθύνει, τα αποθέματα θα πρέπει σταδιακά να αναρριχηθούν προς τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για το υπόλοιπο του 2023 και μέχρι το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης