Η εθνικοποίηση του λιθίου της Χιλής, στοίχημα υπέρ της παγκόσμιας κυριαρχίας στην πρώτη ύλη EV

Η εθνικοποίηση του λιθίου της Χιλής, στοίχημα υπέρ της παγκόσμιας κυριαρχίας στην πρώτη ύλη EV
Εάν η Χιλή μπορέσει να βοηθήσει μία ή περισσότερες τεχνολογίες DLE να επιτύχουν, θα παγιώσει τον κυρίαρχο ρόλο της χώρας στις παγκόσμιες βιομηχανίες λιθίου και ηλεκτροκίνητων ηλεκτρικών οχημάτων για τις επόμενες δεκαετίες, γράφει το investing
Το σχέδιο του Προέδρου της Χιλής Gabriel Boric να εθνικοποιήσει την τεράστια βιομηχανία λιθίου της χώρας του θέτει τα φώτα της δημοσιότητας σε μια αναδυόμενη αλληλουχία τεχνολογιών φιλτραρίσματος που στοχεύουν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο παραγωγής του μετάλλου για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με το investing.
Σε διάγγελμά του, ο Boric είπε την περασμένη Πέμπτη ότι μια νέα κρατική εταιρεία θα εργαστεί για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής λιθίου απομακρύνοντας τις λίμνες εξάτμισης, που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του μετάλλου από την άλμη, υπέρ της άμεσης εξαγωγής λιθίου (DLE).

Η Βολιβία και οι άλλοι

Ενώ η γειτονική Βολιβία, καθώς και η General Motors Co, η Rio Tinto Ltd και άλλες εταιρείες, έχουν κάνει τα δικά τους "στοιχήματα" για την DLE, η κίνηση του Boric αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης μέχρι σήμερα στην  ακολουθία των τεχνολογιών που παρέχονται που σχεδιάζει να αναπτύξει στα τεράστια αποθέματα λιθίου της Χιλής, τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
«Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και ανεπτυγμένη οικονομία», είπε ο Boric, ένας 37χρονος αριστερός  που εξελέγη στα τέλη του 2021.

Οι τεχνολογίες DLE έχουν σχεδιαστεί για να εξάγουν το μέταλλο από άλμες άλατος στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και αλλού στον κόσμο χρησιμοποιώντας φίλτρα, μεμβράνες, κεραμικές χάντρες ή άλλο εξοπλισμό που συνήθως μπορεί να στεγαστεί σε μια μικρή αποθήκη.
Ενώ πολλές εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών εκδόσεων, η ευρεία υπόσχεση του DLE είναι μια ώθηση στην παγκόσμια παραγωγή λιθίου με αποτύπωμα πολύ μικρότερο από τα ανοιχτά ορυχεία και οι λίμνες εξάτμισης συχνά έχουν το μέγεθος πολλών γηπέδων ποδοσφαίρου και δεν είναι δημοφιλείς στις τοπικές κοινότητες.

Το νερό και η οικονομία του

Πολλές τεχνολογίες DLE χρησιμοποιούν πολύ πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια.
Καμία δεν έχει ακόμη λειτουργήσει ανεξάρτητα σε εμπορική κλίμακα.
Εάν η Χιλή μπορέσει να βοηθήσει μία ή περισσότερες τεχνολογίες DLE να επιτύχουν, θα παγιώσει τον κυρίαρχο ρόλο της χώρας στις παγκόσμιες βιομηχανίες λιθίου και ηλεκτροκίνητων ηλεκτρικών οχημάτων για τις επόμενες δεκαετίες.

«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τεχνολογική καινοτομία στην επεξεργασία άλμης, είτε έτσι είτε αλλιώς», είπε ο Chris Berry, ανεξάρτητος σύμβουλος της βιομηχανίας λιθίου, για το σχέδιο του Boric.
Η SQM και η Albemarle Corp, οι δύο υφιστάμενοι παραγωγοί λιθίου της Χιλής, χρησιμοποιούν λίμνες εξάτμισης για την παραγωγή του μετάλλου.
Και οι δύο ερευνούν τρόπους DLE, αν και κανένας δεν το έχει αναπτύξει.
Η Livent  Corp χρησιμοποιεί μια παραλλαγή της τεχνολογίας DLE στην Αργεντινή μαζί με λίμνες εξάτμισης.

Επιτάχυνση R&D

"Τώρα που οι ρυθμιστικοί φορείς επιβάλλουν το ζήτημα, απλώς θα επιταχύνει την καινοτομία και την εμπορευματοποίηση", δήλωσε ο Teague Egan, Διευθύνων Σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας EnergyX, η οποία κατασκευάζει μια μονάδα δοκιμών DLE στη βόρεια Χιλή και έχει ένα αναπτυξιακό έργο με την GM.
Ο στόχος για τη βιομηχανία Boric και DLE είναι η εξαγωγή λιθίου από άλμη και η επανέγχυση ό,τι έχει απομείνει πίσω στο έδαφος, σε μια διαδικασία κλειστού βρόχου που δεν επηρεάζει τους υδροφόρους ορίζοντες.

«Ο Boric αναγνωρίζει ότι δεν μπορείς απλώς να εξατμίσεις όλο το νερό και να καταστρέψεις τις γεωλογικές δομές», είπε ο John Burba, ο οποίος βοήθησε στην πρωτοπορία μιας τεχνολογίας DLE τη δεκαετία του 1970 και τώρα είναι Διευθύνων Σύμβουλος της International Battery Metals Ltd, η οποία κατασκευάζει φορητές μονάδες DLE.
Η Lake Resources NL, η Vulcan Energy Resources Ltd, η Renault SA (OTC:RNLSY), η Stellantis NV υποστηρίζουν επίσης έργα DLE.
Η Lake Resources συνεργάζεται με την Lilac Solutions Inc που υποστηρίζεται από τον Bill Gates για την ανάπτυξη της τεχνολογίας DLE της Lilac στην Αργεντινή.

Δοκιμές

Η Lilac σχεδιάζει επίσης να εγκαταστήσει μια μονάδα δοκιμών DLE στη Χιλή τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο CEO Dave Snydacker.
«Το DLE είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη Χιλή να επεκτείνει την παραγωγή με φιλικό προς το περιβάλλον και επεκτάσιμο τρόπο», δήλωσε ο Snydacker.
Αρκετοί εξέχοντες μικροπωλητές τα τελευταία χρόνια ισχυρίστηκαν ότι οι τεχνολογίες DLE από τη Lilac και την Standard Lithium Ltd δεν λειτουργούν, χρεώσεις που οι εταιρείες έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά.

Στη Χιλή, οι εταιρείες DLE βλέπουν μια επιχειρηματική ευκαιρία παρά τα σχέδια εθνικοποίησης, δεδομένου ότι η νέα κρατική εταιρεία λιθίου της Boric αναμένεται να χρειαστεί τεχνική υποστήριξη.
«Είτε εθνικοποιηθούν είτε όχι, θα απαιτήσουν τεχνολογία», είπε η Amanda Sanregret της ιδιωτικής Summit Nanotech Corp, η οποία νωρίτερα αυτό το μήνα άνοιξε ένα γραφείο στο Σαντιάγο και μια μονάδα δοκιμών DLE.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης