Ενέργεια

Στήριξη του GREGY από Ελλάδα, Αίγυπτο και Βουλγαρία και ΡΑΕ κατά την παρουσίαση στις Βρυξέλλες

Στήριξη του GREGY από Ελλάδα, Αίγυπτο και Βουλγαρία και ΡΑΕ κατά την παρουσίαση στις Βρυξέλλες

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης αξιολόγησης αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούνιο

 

Την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας, της Αιγύπτου αλλά και της Βουλγαρίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, έχει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου (GREGY) που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου.

Η υποστήριξη αυτή κατέστη σαφής και στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή όταν εκπρόσωποι των τριών χωρών, αλλά και της ΡΑΕ επιχειρηματολόγησαν για τη αναγκαιότητα και τη σημασία του συγκεκριμένου έργου μέσω του οποίου θα μεταφέρεται πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη.

Η παρουσίαση της διασύνδεσης GREGY έγινε από τον εκπρόσωπο του ομίλου Κοπελούζου Γιάννη Καρύδα κατά τη διάρκεια Regional Group Meeting που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αξιολογηθούν τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων που διεκδικούν την ένταξη τους στην λίστα των ευρωπαϊκών έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος -PCI/PMI.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης αξιολόγησης αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούνιο, ενώ επισήμως η λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος με τρίτες χώρες (PMI) θα ισχύσει από το τέλος του έτους και για δυο χρόνια.

Στο μεσοδιάστημα και με δεδομένη τη θετική εξέλιξη της περασμένης Παρασκευής ο όμιλος Κοπελούζου θα προχωρήσει σταδιακά στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την ωρίμανση του τεράστιου project, το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από τις εμπλεκόμενες χώρες σε αντίθεση με το ανταγωνιστικό έργο που προωθεί η εταιρία Eunice. Άλλωστε στις Βρυξέλλες η τοποθέτηση των εμπλεκομένων χωρών ήταν σαφής υπέρ του GREGY, ενώ το αίτημα ένταξης του έργου στην 6η λίστα των έργων PCI-PMI, υποβλήθηκε συνοδευόμενο από επιστολές στήριξη των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας και του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει γνωστοποιήσει ότι η τεχνικά εφικτή λύση για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι εκείνη που θα περιλαμβάνει καλώδιο το οποίο θα φτάνει απευθείας στο ηπειρωτικό σύστημα και όχι στην Κρήτη, δηλαδή το GREGY.


Συνομιλίες με επενδυτές


Παράλληλα με όλα αυτά ο όμιλος Κοπελούζου βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές για τη διαμόρφωση του επενδυτικού σχήματος, τόσο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όσο και των σταθμών παραγωγής ρεύματος από αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα στην Αίγυπτο.

Το σχέδιο αφορά στην τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα διασυνδέει απ΄ ευθείας την Αίγυπτο με την Ελλάδα, στην Αττική. Η δυναμικότητα μεταφοράς θα ανέρχεται σε 3.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και η υλοποίηση του θα μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 4,5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.

Σε ότι αφορά την όδευση του καλωδίου πρέπει να σημειωθεί ότι έχει επιλεγεί η συντομότερη διαδρομή εντός του αιγυπτιακού και ελληνικού θαλάσσιου χώρου, γεγονός που διασφαλίζει την ομαλή προώθηση του. Έτσι αυτή τη στιγμή προωθούνται οι μελέτες για να εντοπιστεί το καταλληλότερο σημείο της Αττικής στο οποίο θα γίνει η σύνδεση και θα εγχέεται στο ελληνικό δίκτυο η πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι την ιδέα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου από το 2008.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης