Ενέργεια

ΕΕ: Πρεμιέρα για την ενεργειακή πλατφόρμα φυσικού αερίου - Τα κρίσιμα χρονοδιαγράμματα

ΕΕ: Πρεμιέρα για την ενεργειακή πλατφόρμα φυσικού αερίου - Τα κρίσιμα χρονοδιαγράμματα
Το πρόγραμμα θα καλύψει μόνο περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), επί της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ περίπου 360 bcm

Πρεμιέρα σήμερα (25/4) για τη δημιουργία μια δεξαμενής αγοραστών φυσικού αερίου στην ΕΕ, με απώτερο στόχο τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα και την αποφυγή της επανάληψης των τιμών ρεκόρ ενέργειας του περασμένου έτους.

Οι εταιρείες έχουν προθεσμία έως τις 2 Μαΐου για να δηλώσουν πόσο φυσικό αέριο θέλουν να αγοράσουν μέσω του προγράμματος της ΕΕ, το οποίο θα εξαιρεί το ρωσικό αέριο. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα συλλέγει προσφορές από παγκόσμιους προμηθευτές για να ανταποκρίνεται στη ζήτηση των εταιρειών. Οι αντίστοιχοι προμηθευτές και αγοραστές θα διαπραγματευτούν συμβάσεις φυσικού αερίου. Η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε αυτές τις εμπορικές συνομιλίες.

Η ΕΕ σχεδίασε το πρόγραμμα κοινής αγοράς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη μείωση των αποστολών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη που οδήγησε τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ.

Το πρόγραμμα θα καλύψει μόνο περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), επί της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ περίπου 360 bcm, αλλά θα βοηθήσει τις χώρες να ξεκινήσουν την πλήρωση της αποθήκης φυσικού αερίου τους πριν από την αιχμή της χειμερινής ζήτησης.

Ο James Watson επικεφαλής του βιομηχανικού ομίλου Eurogas, είπε ότι το σχέδιο ήταν μια ευπρόσδεκτη προσπάθεια προετοιμασίας για τις ενεργειακές ανάγκες της βιομηχανίας και των καταναλωτών. Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, έχουν προτείνει ότι η κοινή αγορά θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερους όρους στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

Το βασικό πλάνο

Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να γεμίσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου στο 90% έως τον Νοέμβριο. Η αποθήκευση στην ΕΕ είναι ήδη πάνω από το μισό - ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο για την εποχή του χρόνου, αφού οι αυξανόμενες τιμές βοήθησαν να κάνουν τις χώρες να μειώσουν τη χειμερινή τους ενέργεια. Ο σχετικά ήπιος καιρός περιόρισε επίσης τη ζήτηση. Οι Βρυξέλλες θέλουν τις πρώτες συμφωνίες για το φυσικό αέριο να υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες και είπαν ότι θα επαναλαμβάνουν τη διαδικασία υποβολής προσφορών κάθε δύο μήνες για τους επόμενους 12 μήνες. Οι εταιρείες μπορούν να αναζητήσουν παραδόσεις αγωγών ή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω του συστήματος, σε σχετικά μικρούς όγκους - έως το ένα τρίτο του φορτίου LNG - για να βοηθήσουν μικρότερες εταιρείες να συμμετέχουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης