Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ζητούμενο οι μεταρρυθμίσεις στην χονδρική, κατάργηση του φόρου στο αέριο - Ενσωμάτωση απόκρισης ζήτησης και αντιστάθμισης σύμφωνα με την IEA

Ζητούμενο οι μεταρρυθμίσεις στην χονδρική, κατάργηση του φόρου στο αέριο - Ενσωμάτωση απόκρισης ζήτησης και αντιστάθμισης σύμφωνα με την IEA

 Συστήνει  την κατάργηση του φόρου στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

 

Την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπογραμμίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην έκθεση του για την Ελλάδα, που θα δημοσιευθεί αύριο σύμφωνα με πληροφορίες.

Συστήνει την υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός νέου τελικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τις πρόσφατες εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Διαπιστώνει δε, πως παρά τις βελτιώσεις η ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση και χαμηλό ανταγωνισμό.

Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό των τιμών ηλεκτρισμού και τον έλεγχο της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να επανεξεταστούν, ειδικά σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις τους στις μονάδες παραγωγής ρεύματος συνδυασμένου κύκλου από φυσικό αέριο CCGT.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΙΕΑ, που μελετά το σύνολο της ελληνικής αγοράς και εκδίδεται ανά πενταετία, «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο αυτών των έκτακτων μέτρων στις αγορές χονδρικής και λιανικής (ιδίως για τις μονάδες CCGT) και να τα προσαρμόζουν όπου είναι απαραίτητο, δίνοντας προτεραιότητα σε άλλα μέτρα χωρίς ρυθμιζόμενα στοιχεία τιμών, όπως οι άμεσες επιδοτήσεις και οι φορολογικές μειώσεις».

Επίσης η ΙΕΑ συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει την κατάργηση του φόρου στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «αποσκοπεί στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρισμού αλλά πιθανότατα θα αυξήσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αποτυγχάνοντας στο στόχο».


Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Σε ότι αφορά τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η έκθεση αναφέρει ότι την τελευταία πενταετία έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, αλλά απαιτούνται ακόμη περισσότερες ώστε να επιτύχει η χώρα τους φιλόδοξους στόχους για την πράσινη μετάβαση και παράλληλα να αντιμετωπίσει τις σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις και τις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση της ΙΕΑ σημειώνει ότι η μεν Αγορά Επόμενης Ημέρας έχει επαρκή ρευστότητα λόγω της υποχρεωτικής συμμετοχής των παραγωγών όμως εξακολουθούν να εκκρεμούν μεταρρυθμίσεις στην Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης.
Βραχυπρόθεσμα, για την Ενδοημερήσια Αγορά χαρακτηρίζει ως υψηλή προτεραιότητα την ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ, της απόκρισης στη ζήτηση (demand response) και μέσω aggregators και της πλήρους συμμετοχής των traders ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την Αγορά Εξισορρόπησης η έκθεση σημειώνει ότι θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω και να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη νομοθεσία της ΕΕ ώστε να μειωθεί το κόστος εξισορρόπησης, ενώ τονίζει ότι στην Προθεσμιακή Αγορά η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι χαμηλή.
Αναφέρει μάλιστα ότι οι περιορισμένες ευκαιρίες αντιστάθμισης είχαν ως αποτέλεσμα να αφήσουν τους Έλληνες προμηθευτές πολύ εκτεθειμένους στις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες πέρασαν στους τελικούς καταναλωτές.


Αντιστάθμιση κινδύνου

Η ΙΕΑ συστήνει εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη βελτίωση των ευκαιριών αντιστάθμισης κινδύνου για τους συμμετέχοντες στην αγορά και προτείνει στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης υποχρέωσης για τους λιανοπωλητές να καλύπτουν σημαντικό μέρος των συμβάσεων σταθερής τιμής με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Κάτι που όπως αναφέρει θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση ηλεκτρισμού και τη ρευστότητα στην Προθεσμιακή Αγορά.

Σε ότι αφορά τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού η ΙΕΑ σημειώνει ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι σημαντικό και ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας ενισχύουν τις πιέσεις στους μικρούς προμηθευτές καθώς και τους κινδύνους που ενδεχομένως να τους οδηγήσουν εκτός αγοράς.

Τονίζει δε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη υιοθετήσει πλήρως τους κανόνες της ΕΕ για τις αγορές λιανικής, ιδίως σε ότι αφορά τη συγκέντρωση και τις δυναμικές τιμές. Προσθέτει ότι λογαριασμοί ρεύματος εξακολουθούν να είναι περίπλοκοι και περιλαμβάνουν χρεώσεις δεν σχετίζονται με την ενέργεια, όπως η τηλεόραση και τα δημοτικά τέλη. Τέλος καλεί την Ελλάδα να εξετάσει το ενδεχόμενο εξάλειψης των μη ενεργειακών στοιχείων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης