Περιβάλλον

Bloomberg: Τι μπορούν να διδαχθούν οι ΗΠΑ από τα λάθη της Ευρώπης στα ESG

Bloomberg: Τι μπορούν να διδαχθούν οι ΗΠΑ από τα λάθη της Ευρώπης στα ESG
Η Bloomberg Intelligence έχει υπολογίσει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις ESG θα μπορούσαν να φτάσουν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025, τριπλάσιο το ποσό από το 2014.
Η επένδυση στα ESG έχει γίνει πολιτικό «μήλο της Έριδας» στις ΗΠΑ, αφού για τους φιλελεύθερους, επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και καταπολεμά την κοινωνική αδικία, ενώ για τους συντηρητικούς, χαλάει την οικονομία και το αμερικανικό όνειρο.
Σώζει τον κόσμο ή τον καταστρέφει... τι ισχύει;
Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνει τίποτα από τα δύο, όμως αφημένος στην τύχη του, ο επικερδής κλάδος κεφαλαίων ESG αυτοκαταστρέφεται.

Η Bloomberg Intelligence έχει υπολογίσει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις ESG θα μπορούσαν να φτάσουν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025, τριπλάσιο το ποσό από το 2014.
Αλλά χωρίς έναν κοινό ορισμό στο τι συνίστανται οι καλές περιβαλλοντικές, κοινωνικές επενδύσεις και επενδύσεις διακυβέρνησης, οι εταιρείες κεφαλαίων είναι ελεύθερες να χτυπήσουν το εμπορικό σήμα ESG σχετικά με οτιδήποτε.
Οι επενδυτές συχνά τοποθετούν χρήματα σε εταιρείες που διαφορετικά δεν θα το έκαναν.

Διαφωνίες περί του ESG

Ακόμη και οι υποστηρικτές του ESG δυσκολεύονται μερικές φορές να υπερασπιστούν τις πολιτικές του, εν μέρει λόγω διαφωνίας σχετικά με το τι υποτίθεται ότι μετράει.
Οι εταιρείες που βαθμολογούν τις επενδύσεις ESG φαίνονται εξίσου μπερδεμένες.

Μέχρι το τέλος Απριλίου, 31.000 αμοιβαία κεφάλαια επρόκειτο να υποβαθμίσουν τις αξιολογήσεις ESG τους από μια μονάδα της MSCI Inc., η οποία δημιούργησε τον πρώτο της δείκτη ESG το 1990 και σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που βαθμολογούν κεφάλαια και εταιρείες στο ESG.

Οι αλλαγές σημαίνουν ότι μόνο το 0,2% των κεφαλαίων στην κλίμακα MSCI θα έχει την υψηλότερη βαθμολογία στο μέλλον, σε σύγκριση με περίπου 20% τώρα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αξία τέτοιων βαθμολογιών.
Η MSCI λέει ότι οι υποβαθμίσεις υποκινήθηκαν από την ανησυχία των πελατών σχετικά με την αντιληπτή «ανοδική μετατόπιση» στις βαθμολογίες και δεν σχετίζονται με κανονισμούς στην Ευρώπη ή αλλού.

Η βαθμολόγηση και η αξία της

Ένα ακόμη πιο θεμελιώδες πρόβλημα για τους επενδυτές ESG είναι ότι η MSCI κατατάσσει τις εταιρείες ως προς την ικανότητά τους να διαχειρίζονται κινδύνους από παράγοντες ESG, ενώ άλλοι φύλακες όπως η S&P Global Inc. εξετάζουν την επίδραση που έχουν οι εταιρείες στο οικοσύστημα στο οποίο δραστηριοποιούνται.
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ριζικά διαφορετικοί βαθμοί για μια μεμονωμένη εταιρεία.

Η MSCI λέει ότι προσφέρει επίσης εργαλεία για όσους θέλουν να επενδύσουν σε εταιρείες ή κεφάλαια που ταιριάζουν με τις αξίες τους.
Μέσα σε όλη αυτή τη σύγχυση, αξίζει να δούμε τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών και νομοθετών να βοηθήσουν τους επενδυτές να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους με τρόπους που προοριζόταν το ESG.
Δεν είναι όμορφη εικόνα.

Άρθρα ESG στην Ευρωπαϊκή ρύθμιση

Παρόλο που το ESG στην Ευρώπη δεν δημιουργεί τις πολιτικές συγκρούσεις που δημιουργεί στις ΗΠΑ, η ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων ESG έχει ταλαιπωρηθεί από συνεχείς αναθεωρήσεις σε ημιτελείς κανόνες, αφήνοντας τους πελάτες να αναρωτιούνται πόσο βιώσιμα κατανέμονται οι αποταμιεύσεις τους.
Το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να επιβάλλει τον κανονισμό για τη γνωστοποίηση βιώσιμων οικονομικών, ή SFDR, για να βοηθήσει τους επενδυτές να καταλάβουν πόσα ESG έπαιρναν για το χρήμα τους ταξινομώντας τα κεφάλαια σε τρεις κατηγορίες.

Το άρθρο 9 είναι το κορυφαίο άρθρο για τα κεφάλαια που καθιστούν το ESG «στόχο», πράγμα που σημαίνει, πρακτικά τη διατήρηση μόνο βιώσιμων επενδύσεων, με κάποια περιθώρια αντιστάθμισης κινδύνου και ρευστότητας.
Το άρθρο 8 απαιτεί από τα ταμεία να «προωθούν» την ESG, αλλά με μια πολύ πιο ασαφή εντολή.
Και το άρθρο 6 αφορά όλα τα άλλα, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί από τους διαχειριστές κεφαλαίων να εξετάζουν τους κινδύνους ESG.

Επανατοποθέτηση κεφαλαίων λόγω ασφάφειας - Η αποτυχία της ΕΕ

Οι κανόνες είχαν ως αποτέλεσμα οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να επανατοποθετήσουν εκατοντάδες κεφάλαια στα τέλη του περασμένου έτους για να τηρήσουν την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου που τους απαιτούσε να αποδείξουν τυχόν αξιώσεις ESG.
Η ερευνήτρια αγοράς Morningstar Inc. εκτιμά ότι η επίκληση του Άρθρου 9 αφαιρέθηκε από κεφάλαια αξίας περίπου 175 δισεκατομμυρίων ευρώ (190 δισεκατομμύρια δολάρια) τους τελευταίους μήνες του 2022.
Η αναταραχή συνεχίζεται.

Στα μέσα Απριλίου, οι ευρωπαϊκές αρχές δημοσίευσαν μια σειρά από διευκρινίσεις και προτάσεις που οδηγούν μεγάλο μέρος του κλάδου διαχείρισης επενδύσεων της περιοχής πίσω στο σχέδιο.
Ορισμένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αμφισβητούν ακόμη και αν έκαναν λάθος που υποβάθμισαν τα κεφάλαιά τους βάσει του άρθρου 9 αρχικά.
Το σημαντικότερο είναι ότι η ΕΕ απέτυχε από την αρχή να παράσχει έναν σαφή ορισμό της βιώσιμης επένδυσης, κάτι που επέτρεψε στους διαχειριστές κεφαλαίων να βρουν πολύ διαφορετικούς ορισμούς κατά το σχεδιασμό χαρτοφυλακίων.

Βιώσιμη επένδυση είναι...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ και κύριος αρχιτέκτονας της SFDR, προσπάθησε τώρα να διευκρινίσει πώς θέλει οι επενδυτές να αντιμετωπίζουν την έννοια της «βιώσιμης επένδυσης».
Το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα έχουν σημαντικά περιθώρια και το βάρος θα βαρύνει τους επενδυτές να καταλάβουν τι παίρνουν με αυτήν την κατευθυντήρια γραμμή: Εάν μια εταιρεία λαμβάνει μόνο ένα μέρος των εσόδων της από μια βιώσιμη δραστηριότητα και διαφορετικά... αν δεν προκαλεί σημαντική περιβαλλοντική ή κοινωνική βλάβη, οι επενδυτές μπορούν να θεωρήσουν ότι είναι μια συνολική βιώσιμη επένδυση.

«Πιστεύω ότι κάποιος από την πλευρά της Επιτροπής έχει ανησυχήσει ότι ολόκληρο το οικοδόμημα του SFDR μπορεί να μην έχει τον σεβασμό που του αξίζει», λέει ο Eric Pedersen, επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων στη Nordea Asset Management.
«Και έτσι προσπαθούν να διορθώσουν κάποια από αυτά τα πράγματα».
Η λίστα με τα πράγματα που πρέπει να διορθωθούν παραμένει μακρά.

Οι παραβιάσεις στις τοποθετήσεις κεφαλαίων και οι απαιτήσεις

Το άρθρο 9 υποτίθεται ότι προορίζεται για ταμεία που διαθέτουν όλα τα χρήματά τους σε βιώσιμες επενδύσεις, ωστόσο η Morningstar είπε στα τέλη Ιανουαρίου ότι μόνο το 6% περίπου από αυτά πλησιάζουν να πληρούν αυτό το πρότυπο.
Μια μελέτη του Νοεμβρίου από την Clarity AI, μια πλατφόρμα τεχνολογίας βιωσιμότητας, διαπίστωσε ότι σχεδόν 1 στα 5 ταμεία του Άρθρου 9 έχουν περισσότερο από το 10% των επενδύσεών τους σε εταιρείες που παραβιάζουν τις αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών ή τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλά κεφάλαια υποβιβάστηκαν στην ασαφή ταξινόμηση του άρθρου 8 «πρέπει να προωθήσουν ESG» και οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να βρουν πώς να καταλήξουν σε ένα πιο ουσιαστικό πλαίσιο, όμως στα τέλη του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, η κορυφαία ρυθμιστική αρχή αγορών της περιοχής, διαπίστεωσε ένα χάος, με αποτέλεσμα να στηρίξει την άποψη πως η ΕΕ θα πρέπει να θέσει ελάχιστα όρια για να μπορούν τα κεφάλαια να ορίζονται ως ESG ή βιώσιμα.
Τουλάχιστον το 80% ενός κεφαλαίου που «πωλείται» με ετικέτα ESG πρέπει να αποδεικνύεται ότι «δουλεύει» υπέρ των ESG.

Ένα βιώσιμο κεφάλαιο, πρέπει να αποδεικνύεται πως είναι βιώσιμο

Εάν αυτοαποκαλείται επίσης βιώσιμο, τουλάχιστον το μισό από το 80% πρέπει να είναι επαληθεύσιμα βιώσιμο.
Η ιδέα έχει προκαλέσει σχεδόν καθολική καταδίκη από τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Η ρυθμιστική αρχή εξετάζει τα σχόλια, αλλά έχει πει ότι εξακολουθεί να στοχεύει να προχωρήσει με κάποια έκδοση της πρότασής της φέτος.

Εάν το σχέδιο καταλήξει να εφαρμοστεί με την τρέχουσα μορφή του, η Morningstar υπολογίζει ότι μόνο το 27% των περιουσιακών στοιχείων του αμοιβαίου κεφαλαίου άνω των 4 τρισεκατομμυρίων ευρώ που εκτιμά έχει καταχωρηθεί ως Άρθρο 8 θα μπορούσε να διατεθεί στο εμπόριο ως βιώσιμο.
Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι το ESG είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Ο Pedersen στη Nordea λέει ότι είναι λάθος να περιμένουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από μια καθυστερημένη διαδικασία όταν επαναλαμβάνουμε τους νόμους της κατανομής κεφαλαίων.
Η προσοχή στη λεπτομέρεια - με άλλα λόγια, τα δεδομένα και η διαφάνεια - θα κάνουν τελικά τη διαφορά στο αν οι επενδυτές κατανοούν τι σημαίνει πραγματικά να φέρει την ετικέτα ESG.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους αυτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης