ΜΕΤΩΝ: Απόφαση για επενδύσεις φ/β 740 MW - Παπαμαντέλος: Με έργα 500 MW να προχωρήσουν τα Υπεράκτια

ΜΕΤΩΝ: Απόφαση για επενδύσεις φ/β 740 MW - Παπαμαντέλος: Με έργα 500 MW να προχωρήσουν τα Υπεράκτια
Μάυρος: Νέες εξαγορές σύντομα σε Βουλγαρία και Αλβανία

Επενδυτική απόφαση για την κατασκευή φωτοβλοταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 740 MW θα λάβει η κοινή εταιρία ΜΕΤΩΝ των ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables Hellas μέσα στο 2023. Τα νέα έργα, όπως και τα υπόλοιπα του συνολικού χαρτοφυλακίου 2 GW της METΩΝ που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2025 , θα κατασκευαστούν μέσω διμερών συμβολαίων (PPAs). Τον οδικό χάρτη υλοποίησης του χαρτοφυλακίου της ΜΕΤΩΝ, παρουσίασαν στο Forum των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος και ο διευθύνων σύμβουλος της RWE Renewables Hellas κ. Κώστας Παπαμαντέλος.

Η ΜΕΤΩΝ κατασκευάζει ήδη τα πρώτα έργα ισχύος 210 MW στη Δυτική Μακεδονία , τα οποία όπως αποκάλυψε ο κ. Παπαμαντέλος προχώρησαν μέσω PPAs με τρεις παίκτες, δύο εγχώριους και έναν ξένο και όπως είπε με PPAs θα προχωρήσουν και τα υπόλοιπα. «Τα PPAs είναι μονόδρομος για εμάς. Μας βοήθησαν στη χρηματοδότηση όχι μόνο με τις τράπεζες αλλά και με το Ταμείο Ανάκαμψης και θα κατευθυνθούμε με PPAs και στα υπόλοιπα έργα" είπε.

«Τα PPAs είτε με την μητρική εταιρία είτε με τρίτους είναι στρατηγική για την πλειοψηφία των έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ» τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνο Μαύρο, θυμίζοντας ότι η εταιρία του είναι αυτή που υπέγραψε το πρώτο PPAs στην Ελλάδα για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολης.


ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Νέες εξαγορές σε Βουλγαρία και Αλβανία

Μιλώντας για τη στρατηγική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο κ. Μαύρος τόνισε ότι κεντρικοί πυλώνες είναι η γεωγραφική επέκταση και η επιθετική παρουσία σε όλες τις τεχνολογίες του αύριο. Επεσήμανε την επέκταση της ΔΕΗ στην Ρουμανία ως αποτέλεσμα μιας στρατηγικής επιλογής φυσικής επέκτασης της εταιρίας στα βόρεια σύνορα της χώρας και στον άξονα της Νοτιο- Ανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων, προαναγγέλλοντας νέες εξαγορές σύντομα σε Βουλγαρία και Αλβανία. ¨Εισάγουμε ήδη ρεύμα από αυτό τον άξονα και πλέον αντί να εισάγουμε θα το παράγουμε εμείς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαύρος .

Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ Παπαμαντέλος έθεσαν με έμφαση το ζήτημα των επενδύσεων σε δίκτυα, διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις και σε μπαταρίες για αποθήκευση. ¨Ανανεώσιμες χωρίς δίκτυα και μπαταρίες είναι μισή δουλειά. Κάνω έκκληση να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι επενδύσεις σε δίκτυα, διεθνείς διασυνδέσεις και μπαταρίες και να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο» τόνισε ο κ. Μαύρος. «Χωρίς επενδύσεις σε δίκτυα και μπαταρίες δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις απε» σημείωσε ο κ. Παπαμαντέλος. Την ανάγκη άμεσης διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στην αποθήκευση , αλλά και της επέκτασης και ψηφιοποίησης των δικτύων επεσήμανε από το ίδιο βήμα και ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power κ. Αριστοτέλης Χαντάβας.

Ο κ. Παπαμαντέλος έκανε ειδική αναφορά το ενδιαφέρον της RWE για τα υπεράκτια και τα πλωτά αιολικά στην Ελλάδα, ως εταιρία leader στον κλάδο διεθνώς. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σύντομα θα συσταθεί η κοινή εταιρία με την Helleniq Energy για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν τον περασμένο Ιούλιο. Ο ίδιος εκτίμησε, ότι για να έχει επενδυτικό νόημα αυτή η αγορά θα πρέπει να πάμε σε μεγάλα έργα τουλάχιστον 500 MW , εξηγώντας ότι η τεχνολογία για τα υπεράκτια είναι ακριβή και για τα πλωτά ανώριμη ,οπότε μόνο μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων θα μπορέσουν να προχωρήσουν.

Στο υψηλό ενδιαφέρον ξένων παιχτών για είσοδο στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της EUROXX SECURITIES, Ελλάδα κ. Γιώργος Πολίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον εστιάζεται μόνο σε μεγάλα projects και όπως προέβλεψε θα υπάρξει συνέχεια του κύκλου εξαγορών μεγάλων χαρτοφυλακίων το επόμενο διάστημα, που θα οδηγήσουν τον κλάδο σε συγκέντρωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης