Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EMGF: Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να σώσουν την Ευρώπη

EMGF: Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να σώσουν την Ευρώπη
Στο EMGF συμμετέχουν η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία
Η ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ανάγκη για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες και επιτάχυναν την ανάπτυξη συνεργασιών σε πολλά επίπεδα, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο euronews ο Osama Mobarez, Γενικός Γραμματέας του EMGF, το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ένας εκ των φορέων που κάνει πράξη αυτή την πολυεπίπεδη συνεργασία.

Στο EMGF, που ιδρύθηκε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, συμμετέχουν η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία.
Ως παρατηρητές συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Όπως υπογραμμίζει μιλώντας στο euronews ο Mobarez, μέσω της συνεργασίας παράγεται περισσότερο φυσικό αέριο, με πιο υπευθυνο τρόπο.

«Ο κύριος στόχος μας είναι πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να αναπτύξουμε τους πόρους φυσικού αερίου στην περιοχή προς όφελος τόσο της περιοχής όσο και των πολιτών.
Και αυτό σχετίζεται με την ανάπτυξη συνεργασιών. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, όχι μόνο με τις χώρες μέλη μας, αλλά και με τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στην περιοχή.
Για παράδειγμα, πέρυσι υπεγράφη τριμερές μνημόνιο ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με κύριο στόχο την επιτάχυνση των προμηθειών φυσικού αερίου από την περιοχή (της ανατολικής Μεσογείου) προς την Ευρώπη και επίσης αυτό να γίνει με πιο υπεύθυνο τρόπο», εξηγεί ο κ.Mobarez.

Ενεργειακά αποθέματα να καλύπτουν τις ανάγκες της Ευρώπης

Το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει από τις έρευνες που γίνονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι πως φαίνεται να υπάρχουν αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου ώστε να μετατραπεί το ενεργειακό μείγμα που αξιοποιεί η Ευρώπη.
Ο κ. Mobarez εξηγεί: «Υπάρχουν επίσης πολλές δυνατότητες, όχι μόνο στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά και στην Κύπρο και σε ορισμένα άλλα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπάρχουν κάποιες μελέτες, κάποιες αναφορές από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για παράδειγμα, που εξέδωσε μια έκθεση πριν από τρία χρόνια λέγοντας ότι στην περιοχή υπάρχουν περίπου 300 TCF φυσικού αερίου.

Αυτό μπορεί να μην ενδιαφέρει άλλους μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου, αλλά η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να διαφοροποιήσει την προσφορά για την Ευρώπη».
Το EMGF εργάζεται σε διαφορετικά επίπεδα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα

«To βραχυπρόθεσμο επίπεδο, έχει να κάνει με την τρέχουσα κρίση στην Ευρώπη, όπου απαιτούνται περισσότερες υποδομές, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το LNG στην Αίγυπτο, το οποίο έχει ικανότητα ταχείας ανάπτυξης, μεταφέρει ισραηλινό και αιγυπτιακό αέριο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπάρχουν άλλες επιλογές είτε η επέκταση του LNG, με τη δημιουργία κι άλλων εγκαταστάσεων LNG ή με την κατασκευή αγωγών όπως ο αγωγός East Med και κάποιες άλλες επιλογές για αγωγούς», υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Mobarez σημειώνει ότι ο χειμώνας που πέρασε κύλησε ομαλά, ωστόσο διευκρινίζει πως τώρα που η Κίνα εισέρχεται ξανά στη ζήτηση, όπως και άλλες μεγάλες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, «μπορεί να υπάρξουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου».

Βαρύτητα και στην αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην προστασία του περιβάλλοντος.
«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι παρόλο που αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή κρίση, πρέπει να εξετάζουμε και την ενεργειακή ασφάλεια. Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να το κάνουμε αυτό χωρίς να ξεχνάμε το κλίμα και τις κλιματικές προκλήσεις Και υποθέτω ότι αυτό κάνει η Ευρώπη και όχι μόνο η Ευρώπη.

Αυτό συμβαίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου», λέει ο κ. Μομπάρεζ και προσθέτει: «Πέρυσι, περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος του 2022 αναπτύσσοντας αυτό που ονομάζουμε Πρωτοβουλία για την απαλλαγή του φυσικού αερίου από τις ανθρακούχες εκπομπές, την οποία παρουσιάσαμε κατά τη διάρκεια της COP21 που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο τον περασμένο Νοέμβριο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης