Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με ομολογιακό 325 εκατ θα χρηματοδοτηθεί η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής - Πειραιώς και Eurobank οι ανάδοχοι

Με ομολογιακό 325 εκατ θα χρηματοδοτηθεί η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής - Πειραιώς και Eurobank οι ανάδοχοι

Το συνολικό κόστος της επένδυσης για τη μονάδα της Κομοτηνής ισχύος 876,6 MW, που είναι η μεγαλύτερη από όσες μέχρι τώρα σχεδιάζονται εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ

 

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil στην Κομοτηνή. Οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 60%, ενώ έχει εξασφαλιστεί πλήρως η χρηματοδότηση του μέσω ομολογιακής έκδοσης ύψους 325 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν η Eurobank και η Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής αποτελεί μικτή εταιρία (50%-50%) της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil και κατασκευάζει τη μονάδα ισχύος 876,6 MW με καύσιμο φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.


Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου πρέπει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα οι δυο όμιλοι παρείχαν τις απαιτούμενες εγγυήσεις προς τη Eurobank και την Πειραιώς και προσφάτως ολοκληρώθηκε η σύναψη του ομολογιακού δανείου. Σημειώνεται ότι η ενδιάμεση χρηματοδότηση για την επένδυση έχει δοθεί από την Optima Bank.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης για τη μονάδα της Κομοτηνής ισχύος 876,6 MW, που είναι η μεγαλύτερη από όσες μέχρι τώρα σχεδιάζονται εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα τεθεί σε κανονική λειτουργία έως το τέλος του ίδιου έτους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει τοποθετηθεί στο χώρο ο αεριοστρόβιλος της Siemens Energy, ενώ προχωρεί η ανέγερση του λέβητα ανάκτησης θερμότητας του αερόψυκτου συμπυκνωτή και του ατμοστροβίλου. Ο αεριοστρόβιλος HL-class gas turbine και συγκεκριμένα SGT5-9000HL είναι ο ισχυρότερος συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι θα έχει μειωμένες εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Το δε επίπεδο απόδοσης του φθάνει ακόμη και άνω του 64%.
Σημειώνεται ότι την υποστήριξη σε έργα μηχανικού έχει αναλάβει κοινοπραξία εταιρειών, με επικεφαλής την Hill International, και με τη συμμετοχή των Tractebel-Engie.

Στρατηγικής σημασίας

Η μονάδα της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής» λόγω ισχύος αλλά και θέσης θεωρείται στρατηγικής σημασίας και με τη λειτουργία της θα στηρίξει και θα θωρακίσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας κατά την φάση της ενεργειακής μετάβασης προς τις ΑΠΕ.

Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. θα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.

Η τροφοδότηση με το καύσιμο θα γίνεται από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω νέου μετρητικού/ρυθμιστικού σταθμού που θα εγκατασταθεί εκτός της ΒΙΠΕ και υπογείου αγωγού διαμέτρου 14” δυναμικότητας 150.000 Nm3 /h.

O αγωγός που θα τροφοδοτήσει τη μονάδα έχει μήκος περίπου 1,5 χλμ και θα συνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου «Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη». Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει στα 6,26 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ, ενώ σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή, η ολοκλήρωση και λειτουργία του υπολογίζεται στα τέλη του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης