Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Dart (Goldman): Η εξάρτηση της Ευρώπης από το αμερικανικό LNG θα αυξηθεί - Η αστάθεια ήλθε για να μείνει

Dart (Goldman): Η εξάρτηση της Ευρώπης από το αμερικανικό LNG θα αυξηθεί - Η αστάθεια ήλθε για να μείνει

Αναλυτικό ρεπορτάζ του Montel από το συνέδριο Flame στο Άμστερνταμ.

 

Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη αστάθεια αυτή τη δεκαετία από την προηγούμενη, ακόμη και όταν η παγκόσμια προσφορά LNG βελτιώνεται από το 2025, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Η νέα εξάρτηση της Ευρώπης από το LNG για την κάλυψη της ζήτησης ελλείψει ρωσικού φυσικού αερίου θα εκθέσει την ήπειρο πολύ περισσότερο στη δυναμική των ΗΠΑ στο μέλλον, δήλωσε η επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου της τράπεζας, Samantha Dart σύμφωνα με το Montel.
«Αυτό είναι πραγματικά που θα καθορίσει την τιμή για την Ευρώπη», δήλωσε η Dart στο συνέδριο Flame στο Άμστερνταμ.

Η διακύμανση  μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ περίπου απ'ο 2 USD/MMbtu σε 10 USD/MMbtu ανήλθε σε μια διαφορά μακροπρόθεσμα για τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου μεταξύ 20 ευρώ/MWh και 50 ευρώ/MWh, είπε η Dart.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι σε περισσότερα από 9 ΜΜbtu USD (28 ευρώ/MWh).

Στη συνέχεια, το σημείο αναφοράς του Henry Hub υποχώρησε μετά από μια καταστροφή στον τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG της Freeport που κλείδωσε την προσφορά στις ΗΠΑ, μετά ανέκαμψε σε ένα ζεστό καλοκαίρι με ελλείψεις άνθρακα μόνο για να υποχωρήσει ξανά σε πιο τυπικές τιμές περίπου 2 USD/MMbtu σε έναν ήπιο χειμώνα, με χαλαρές αγορές στην Ευρώπη και την Ασία, είπε η Dart.
"Είναι χαμηλότερο τώρα, αλλά αυτός ο όγκος θα συνεχίσει να επιστρέφει - και θα συνεχίσει να επιστρέφει επειδή αυτή η αγορά έχει αλλάξει δομικά."

Εξαγωγές

Οι εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG μπορούν να εξάγουν έως και το 12% της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

Αυτή η αυξανόμενη σύνδεση με την παγκόσμια αγορά – όπου οι τιμές είναι συνήθως πολύ υψηλότερες – θα γίνεται όλο και περισσότερο ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των εγχώριων τιμών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Dart.

«Οι ΗΠΑ οδηγούνται πλέον ουσιαστικά από τους παγκόσμιους κύκλους LNG», είπε η Dart.

«Είτε πρόκειται για φέτος είτε για πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα, αυτό που πρόκειται να συμβεί στο Henry Hub θα καθορίζεται άμεσα από τη σύγκριση μεταξύ του πόσο αυξάνεται το LNG των ΗΠΑ εκείνο το έτος… έναντι του πόσο αυξάνεται η παραγωγή των ΗΠΑ εκείνο το έτος. ”

Η σχετικά σταθερή εξαγωγική ικανότητα LNG για τα επόμενα δύο χρόνια σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου είναι πιθανό να δημιουργήσει εγχώρια υπερπροσφορά στις ΗΠΑ που θα επεκταθεί το επόμενο έτος, συμβάλλοντας στον περιορισμό των τιμών του Henry Hub σε περίπου 3 USD/MMbtu το επόμενο καλοκαίρι,επεσήμανε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης