Σαουδική Αραβία: Aramco, Baosteel, PIF δημιουργούν χαλυβουργία χαμηλών εκπομπών CO2 έως 60%, συμβατή με H2O

Σαουδική Αραβία: Aramco, Baosteel, PIF δημιουργούν χαλυβουργία χαμηλών εκπομπών CO2 έως 60%, συμβατή με H2O
Η Aramco, η Baosteel και η PIF υπογράφουν συμφωνία για τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου συγκροτήματος κατασκευής χαλύβδινων πλακών στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της Aramco
Η Aramco, μια από τις κορυφαίες εταιρείες ολοκληρωμένης ενέργειας και χημικών στον κόσμο, η Baoshan Iron & Steel Co., Ltd. (Baosteel), ο κορυφαίος όμιλος χάλυβα στον κόσμο και το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) υπέγραψαν συμφωνία για τη κατασκευή ενός ολοκληρωμένου συγκροτήματος κατασκευής χαλύβδινων πλακών στην Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Aramco.

Φιλικό προς το περιβάλλον

Το συγκρότημα της κοινοπραξίας αναμένεται να βρίσκεται στη βιομηχανική πόλη Ras al-Khair, μία από τις τέσσερις νέες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών και Αναπτυξιακών Υποθέσεων.
Θα είναι η πρώτη εγκατάσταση αυτού του είδους στο Βασίλειο και την περιοχή του ΣΣΚ, προάγοντας το περιφερειακό οικοσύστημα της βιομηχανίας χάλυβα.
Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση του εγχώριου μεταποιητικού τομέα μέσω της τοπικής παραγωγής βαρέων χαλύβδινων πλακών, της μεταφοράς γνώσης και της δημιουργίας ευκαιριών εξαγωγών.

Η εγκατάσταση αναμένεται να έχει δυναμικότητα παραγωγής  έως και 1,5 εκατομμυρίου τόνων χαλύβδινων πλακών ετησίως.
Θα είναι επίσης εξοπλισμένο με φούρνο άμεσης μείωσης σιδήρου (DRI) με βάση το φυσικό αέριο και φούρνο ηλεκτρικού τόξου, ο οποίος στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO2 από τη διαδικασία παραγωγής χάλυβα έως και 60% σε σύγκριση με μια παραδοσιακή υψικάμινο.
Η μονάδα DRI θα είναι συμβατή με το υδρογόνο χωρίς την ανάγκη σημαντικών τροποποιήσεων του εξοπλισμού, μειώνοντας πιθανώς τις εκπομπές CO2 έως και 90% στο μέλλον.

Η Σαουδική Αραβία θα είναι η κύρια αγορά-στόχος του έργου, με σχέδια για εξαγωγές στο GCC και στην ευρύτερη περιοχή MENA.

Αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση από τον εισαγόμενο χάλυβα, εξυπηρετώντας πελάτες σε διάφορους στρατηγικούς βιομηχανικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών, της ναυπηγικής, της κατασκευής εξέδρας, της κατασκευής υπεράκτιων πλατφορμών και της κατασκευής δεξαμενών και δοχείων πίεσης.
Θα στοχεύει επίσης να εξυπηρετήσει τους τομείς των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ναυτιλίας.
Η επένδυση ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική του PIF να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες υποσχόμενων τομέων και στρατηγικά σημαντικών βιομηχανιών που μπορούν να οδηγήσουν στη διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας, υποστηρίζοντας μια σειρά από τομείς προτεραιότητας του PIF και δημιουργώντας μια πιο ανθεκτική βιομηχανία χάλυβα στην περιοχή.

Το συγκρότημα χαλύβδινων πλακών υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Kingdom's Shareek για μεγάλες εταιρείες, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας παρέχοντας κίνητρα για εγχώριες επενδύσεις.
Εμπίπτει επίσης στο πρόγραμμα Namaat της Aramco, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών που οδηγούν την οικονομική, την αλυσίδα εφοδιασμού και τη βιομηχανική διαφοροποίηση και επέκταση των επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης