Ενέργεια

Montel: Η αγορά θα πρέπει να «φουλάρει» τις αποθήκες αερίου ακόμη και τώρα

Montel: Η αγορά θα πρέπει να «φουλάρει» τις αποθήκες αερίου ακόμη και τώρα
Είναι εμπορικά λογικό να τονώσουμε τα αποθέματα το συντομότερο δυνατό», είπε η CFO της Uniper, σύμφωνα με την Montel
Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να συνεχίσουν να διοχετεύουν φυσικό αέριο στα αποθέματα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών παρά τα ήδη άνετα επίπεδα αναπλήρωσης, δήλωσε η CFO της Uniper, Jutta Doenges, την Πέμπτη 4/5 στην Montel .
«Είναι εμπορικά λογικό να τονώσουμε τα αποθέματα το συντομότερο δυνατό», είπε η Doenges στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς TTF προμηνιαίου φυσικού αερίου διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά περίπου 36,54 ευρώ/MWh, ενώ το χειμώνα του 2023 ήταν 54,98 ευρώ/MWh.
Οι ροές φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη μειώθηκαν στο 10% των τυπικών ροών πέρυσι εν μέσω των επιπτώσεων από την εισβολή της στην Ουκρανία – που προκάλεσε τις τιμές του φυσικού αερίου να αγγίξουν υψηλά ρεκόρ πάνω από 300 ευρώ/MWh.

Οι τιμές έπεσαν εν μέσω ήπιου χειμώνα και εισροής LNG στην Ευρώπη, αλλά....

Οι έμποροι επισημαίνουν μια πιθανή επιστροφή της κρίσης εφοδιασμού στο φυσικό αέριο, η οποία προκάλεσε εκτεταμένη αναταραχή στην αγορά πέρυσι.
«Ποια θα είναι η δυναμική [της αγοράς], αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να ειπωθεί», είπε ο Doenges.
Σε περίπτωση περαιτέρω στρεβλώσεων της αγοράς, η εταιρεία θα μπορούσε να βασιστεί στην οικονομική υποστήριξη από τη γερμανική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ανέλαβε τα ηνία της Uniper στα τέλη του 2022 για να προστατεύσει την εταιρεία από την οικονομική κατάρρευση.
Η Uniper έπρεπε να πληρώσει 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει φυσικό αέριο από εναλλακτικούς προμηθευτές με υψηλό κόστος για να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τους πελάτες μετά τη διακοπή της αποστολής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ωστόσο η εταιρεία κοινής ωφελείας που εδρεύει στο Ντίσελντορφ δεν χρησιμοποίησε τα κρατικά ταμεία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Χαμηλότερο κόστος

Θα χρειαζόταν επίσης λιγότερα χρήματα για να γεμίσει περαιτέρω τις ήδη καλά εφοδιασμένες μονάδες αποθήκευσης αερίου, είπε ο Doenges, εν μέσω των χαμηλότερων τιμών.
Τα γερμανικά επίπεδα αποθήκευσης Uniper γέμισαν στο 74,6% την Τρίτη, σε σύγκριση με 35,2% πέρυσι.
Οι ευρωπαϊκές μονάδες αποθήκευσης, συγκριτικά, πληρώθηκαν στο 60,4% της χωρητικότητας την Τρίτη, σύμφωνα με την υποδομή φυσικού αερίου Ευρώπη.

«Σε σύγκριση με πέρυσι, θα χρειαστεί να επενδύσουμε λιγότερο κεφάλαιο κίνησης για τις αποθήκες φυσικού αερίου μας για τον επόμενο χειμώνα», είπε ο CFO, προσθέτοντας ότι η εταιρεία βρίσκεται σε «αρκετά καλή θέση».
Ο γερμανικός κανονισμός ορίζει ότι οι μονάδες αποθήκευσης αερίου πρέπει να πληρωθούν στο 75% της χωρητικότητας την 1η Σεπτεμβρίου, στο 85% την 1η Οκτωβρίου και στο 95% την 1η Νοεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης