Ενέργεια

Μαύρη τρύπα οφειλών 500 εκατ από τον ενεργειακό τουρισμό και 600 εκατ από το KVA - Ενεργειακό Τειρεσία εξετάζουν οι εταιρίες

Μαύρη τρύπα οφειλών 500 εκατ από τον ενεργειακό τουρισμό και 600 εκατ από το KVA - Ενεργειακό Τειρεσία εξετάζουν οι εταιρίες

Μερίδα καταναλωτών  αξιοποιεί συστηματικά τις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου, μετακινείται από προμηθευτή σε προμηθευτή χωρίς προηγουμένως να έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο, ο οποίος, μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να δώσει εντολή αποκοπής στον ΔΕΔΔΗΕ.

 

Ο «ενεργειακός τουρισμός» και η περίφημη υπόθεση των 35 KVA είναι τα κύρια ζητήματα που προβληματίζουν την αγορά λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με το επιπλέον κόστος που θα υποστεί ο κλάδος με την ενεργοποίηση της απόφασης για τη φορολόγηση των λεγόμενων υπερεσόδων των προμηθευτών.


Το ζήτημα του «ενεργειακού τουρισμού» δηλαδή της χωρίς όρους μετακίνησης των καταναλωτών από τον έναν προμηθευτή στον άλλο έχει δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο σύνολο της αγοράς που υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ και αποτελούν μόνο το 50% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες μπορεί να φθάνουν το 1 δις ευρώ. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις οφειλές των μετακινούμενων καταναλωτών καθώς οι υπόλοιπες μπορεί να καθυστερούν αλλά θεωρούνται διαχειρίσιμες από τις εταιρίες, αφού οι καταναλωτές μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες αλλά προσπαθούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους προχωρώντας σε διακανονισμούς.

Ωστόσο υπάρχει μια μερίδα καταναλωτών που αξιοποιεί συστηματικά τις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου, μετακινείται από προμηθευτή σε προμηθευτή χωρίς προηγουμένως να έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο, ο οποίος, μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να δώσει εντολή αποκοπής στον ΔΕΔΔΗΕ.

Το πρόβλημα έγινε πολύ μεγαλύτερο από τον περασμένο Αύγουστο, όταν με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας καταργήθηκε η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης από τις συμβάσεις προμήθειας ρεύματος και δόθηκε η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή ακόμη και κάθε μήνα.


Κακοπληρωτές

Πάντως σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας «Φυσικό Αέριο» η οποία δραστηριοποιείται τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο, το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών σήμερα, δεν έχει την έκταση του αντίστοιχου προβλήματος κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης όταν τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ ξεπέρασαν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των στρατηγικών κακοπληρωτών το οποίο παραμένει παρά τις σχετικές συζητήσεις αλλά και τις σχετικές προτάσεις της ΡΑΕ.
Από την πλευρά τους πάντως οι εταιρίες βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη δημιουργία «Ενεργειακού Τειρεσία», ενός συστήματος ανάλογου με αυτό που έχουν οι τράπεζες, το οποίο πάντως δεν αναμένεται να λειτουργήσει νωρίτερα από το 2024.

Η πληγή των 35 KVA

Σε ότι αφορά την υπόθεση των 35 KVA όπως επεσήμαναν στελέχη της Φυσικό Αέριο σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους παραμένει μια «ανοιχτή πληγή» που επιβαρύνει τα οικονομικά των εταιριών και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με την ανάληψη πρωτοβουλίας από την πολιτεία.

Πρόκειται για την επιδότηση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που δόθηκε μέσω των προμηθευτών σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στο πλαίσιο του συνόλου των επιδοτήσεων που χορήγησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης σε όλους τους καταναλωτές. Η επιδότηση για τις επιχειρήσεις όμως δεν είχε εγκριθεί από τις Βρυξέλλες και όταν εκδόθηκε η εγκριτική απόφαση ανακαλύφθηκε ότι επιχειρήσεις που είχαν λάβει κρατική ενίσχυση πέραν ενός ποσού, μέσω άλλων προγραμμάτων, ακόμα και επενδυτικών, στο παρελθόν δεν ήταν δικαιούχοι της επιδότησης. Το αποτέλεσμα είναι οι εταιρίες προμήθειας να μην έχουν λάβει από το ΤΕΜ τα ποσά της επιδότησης που χορήγησαν στους πελάτες τους και παράλληλα να καλούνται να ζητούν υπεύθυνες δηλώσεις από τους πελάτες τους οι οποίοι όμως δεν ανταποκρίνονται. Το συνολικό κόστος της υπόθεσης αυτής για τις εταιρίες προμήθειας υπολογίζεται σε 600-800 εκατ. ευρώ.

Τέλος η έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών είναι ένα μέτρο που έχει νομοθετηθεί από τον Νοέμβριο του 2022 αλλά δεν έχει υλοποιηθεί επί του παρόντος, καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Έχει γίνει δε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ κάποιες πρόσφατες πληροφορίες έλεγαν ότι οι εταιρίες θα κληθούν να καταβάλουν αυτή την έκτακτη φορολόγηση το επόμενο διάστημα.
Εκτιμάται πάντως ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα μπορούσε να μειώσει τα καθαρά κέρδη της «Φυσικόν Αέριο» κατά 1/3. Σημειώνεται ότι για το 2022 τα καθαρά κέρδη της εταιρίας ήταν 32,6 εκατ. ευρώ τα οποία ωστόσο προέρχονται από τη δραστηριότητα της τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης