Ενέργεια

Standard Chartered: O περιορισμός της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ απειλεί με στρεβλώσεις την αγορά

Standard Chartered: O περιορισμός της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ απειλεί με στρεβλώσεις την αγορά

Οι στόχοι μείωσης δεν έχουν πλέον νόημα λένε οι αναλυτές

 

Στα τέλη Μαρτίου, η ΕΕ συμφώνησε να παρατείνει τον εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου για ένα χρόνο, προκειμένου να προστατευθεί από τις ρωσικές προθέσεις.

Σύμφωνα με την Standard Chartered, αυτοί οι στόχοι μείωσης δεν έχουν πλέον νόημα στην αγορά και κινδυνεύουν με περισσότερες στρεβλώσεις στις αγορές φυσικού αερίου.

Από τον Μάρτιο του 2023, τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ είναι υπερδιπλάσια από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους και οι τιμές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ υποχωρούν.
Στα τέλη Μαρτίου, το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την επέκταση των εθελοντικών στόχων μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, επειδή «η ΕΕ δεν έχει ξεφύγει εντελώς από την ενεργειακή κρίση και η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο».

Ο νέος κανονισμός καλύπτει το έτος έως τις 31 Μαρτίου 2024 και θέτει στόχο μείωσης της ζήτησης κατά 15% σε σχέση με τον μέσο όρο από 1 Απριλίου 2017 έως 31 Μαρτίου 2021. Το συμβούλιο αποκάλυψε ότι η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 19,3% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Ιανουαρίου 2023 και αυτή η μείωση επέτρεψε στο μπλοκ να γεμίσει την αποθήκευση, να διατηρήσει τις τιμές χαμηλές και να εξασφαλίσει περισσότερο ενεργειακό εφοδιασμό.

Σύμφωνα με το OilPrice η ΕΕ φαίνεται εν μέρει δικαιολογημένη για τις ενέργειές της θεωρώντας ότι ο Πούτιν συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα ενεργειακά προϊόντα. Τον περασμένο μήνα, η Gazprom, ο κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ρωσίας, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι «δεν υπάρχει εγγύηση ότι η φύση θα συνεχίσει κάνει ένα τέτοιο δώρο» σε σχέση με τον ήπιο καιρό που γνώρισε η ήπειρος τον χειμώνα.

Ζήτηση

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στις τάσεις του φυσικού αερίου υποδηλώνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να υπερκεράσει τις προσπάθειές της να καταστείλει τη ζήτηση. Σχεδόν κάθε σήμα της αγοράς οδηγεί σε μια αγορά που έχει περισσότερο από αρκετό φυσικό αέριο με μικρό κίνδυνο να εξαντληθεί. Οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ από τον Μάρτιο του 2023, μετά την κρύα περίοδο, ήταν γεμάτες κατά 55%, υπερδιπλάσιες σε επίπεδο πριν από ένα χρόνο (26%). Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου έως τις 30 Απριλίου έφτασαν τα 68,9 bcm ενώ τα επίπεδα έγχυσης παραμένουν υγιή.

Ο μέσος όγκος έγχυσης έχει πλέον φτάσει στο 1,93 bcm από 1,23 bcm μόλις πριν από μια εβδομάδα και είναι στο υψηλότερο επίπεδο της σεζόν μέχρι σήμερα, αν και υστερεί σε σχέση με το περσινό ποσοστό (2,43 bcm) και το μέσο όρο της πενταετίας (3,01 bcm).

πινακας.JPG

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξάνεται, με τους εμπειρογνώμονες του τμήματος commodities της Standard Chartered να εκτιμούν ότι η ζήτηση ήταν κατά μέσο όρο 1.051 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως (mcm/d) τον Απρίλιο, σε καλό δρόμο για μια αύξηση 8% σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, αυτή η ζήτηση ήταν 26% (214 εκατ. cm/ημέρα) πάνω από τη γραμμή μείωσης του στόχου της ΕΕ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Standard Chartered, η μείωση της τρέχουσας ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ κατά 15% θα την έφερνε κατά 1% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2022.

Τιμές

Οι τιμές του φυσικού αερίου προσφέρουν τις καλύτερες ενδείξεις για την τρέχουσα δυναμική προσφοράς/ζήτησης.Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη συνέχισαν να πέφτουν, με τις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου να ακολουθούν πτωτική τάση.
Η προμηνιαία σύμβαση για τη διευκόλυνση μεταφοράς τίτλων της Ολλανδίας (TTF) για τον διακανονισμό του Ιουνίου βρίσκεται τώρα στο χαμηλό 21 μηνών των 38,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).
Οι τιμές του TFF είναι επί του παρόντος 61% χαμηλότερες ετησίως στο μπροστινό μέρος της καμπύλης, κάτι που σύμφωνα με το StanChart είναι πιθανό να τονώσει την υψηλότερη βιομηχανική ζήτηση.

Το πετρέλαιο

«Υπήρξε περαιτέρω κλείσιμο κερδοσκοπικών μακροπρόθεσμων, καθώς και νέων κερδοσκοπικών κινήσεων σε όλο το κλάδο του πετρελαίου. Κατά την άποψή μας, αυτό βασίζεται κυρίως σε μια πιο απαισιόδοξη μακροοικονομική προοπτική, η οποία βοήθησε να μειωθεί το Brent σε τετράμηνο χαμηλό κάτω από τα 76 USD ανά βαρέλι (bbl) στις αρχές της διαπραγμάτευσης στις 2 Μαΐου, ρίχνοντας τις τιμές στα 5,50 δολ./βαρέλι από το χαμηλό 16 μηνών που επιτεύχθηκε στις 20 Μαρτίου.
Ο δείκτης υποχώρησε κατά 19,0 w/w στο -50,8, ο δείκτης βενζίνης υποχώρησε κατά 21,6 w/w στο 7,6 και ο δείκτης πετρελαίου υποχώρησε 29,5 σε χαμηλό επτά ετών στο -98,9. Σε όλα τα καλυπτόμενα συμβόλαια αργού πετρελαίου, τα χρηματικά συμβόλαια διαχείρισης χρήματος μειώθηκαν κατά 42,3 εκατομμύρια βαρέλια (mb) στα 488,2 mb, (εκατομμύρια βαρέλια) ενώ τα shorts διαχείρισης χρήματος αυξήθηκαν κατά 26,8 MB στα 122,2 MB», αποκάλυψε η Standard Chartered Research.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ παραμένουν εξίσου χαμηλές.
Η τιμή του φυσικού αερίου των ΗΠΑ Henry Hub είναι επί του παρόντος στα 2,13 $/MMBtu, μειωμένη σχεδόν κατά 52% από το προηγούμενο έτος και 77% κάτω από το ανώτατο όριο του Αυγούστου των 9,33 $/MMBtu.
Η Standard Chartered έχει προειδοποιήσει ότι οι αγορές φυσικού αερίου κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες στρεβλώσεις «...αν η σοβαρή καταστολή της ζήτησης συνεχιστεί πολύ περισσότερο, παρά τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές».

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης