Τελευταία Νέα

Επιστολή στην ΕΕ από Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία για έργα μεταφοράς πράσινου υδρογόνου

Επιστολή στην ΕΕ από Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία για έργα μεταφοράς πράσινου υδρογόνου
Εάν τα έργα λάβουν στήριξη από την ΕΕ, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διευκόλυνση της υιοθέτησης του ανανεώσιμου υδρογόνου ως πηγής καθαρής ενέργειας,

Οι υπουργοί της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας απέστειλαν από κοινού επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας υποστήριξη για έργα που θα μεταφέρουν πράσινο υδρογόνο από τη Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή αγορά για καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τα εν λόγω έργα θα υποβληθούν σε καθεστώς PCI και λειτουργούν ως μοχλός πίεσης στις Βρυξέλλες για να αποκτήσουν καθεστώς προτεραιότητας. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της αύξησης της παραγωγής και των εισαγωγών ανανεώσιμου υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη.

Η λειτουργία του πράσινου υδρογόνου

Το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ως πηγή καυσίμου για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία.

Μεταξύ των έργων που αναζητούν υποστήριξη είναι ο αγωγός υδρογόνου Gas Connect της Αυστρίας, ο οποίος θα συνδέει τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σλοβακία. Μια άλλη πρόταση αφορά τη μετατροπή ενός αγωγού φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της Snam, ο οποίος αναχωρεί από την Ιταλία και φτάνει στη Σλοβακία μέσω Αυστρίας και θα καταστεί κατάλληλος για τη μεταφορά υδρογόνου.

Ζητούμενο ο εφοδιασμός

Η επιστολή των υπουργών τονίζει τα πιθανά οφέλη αυτών των έργων για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η επιστολή αναφέρει: «Η ανάπτυξη υποψήφιων έργων θα συμβάλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής, ενώ θα μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Εάν τα έργα λάβουν στήριξη από την ΕΕ, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διευκόλυνση της υιοθέτησης του ανανεώσιμου υδρογόνου ως πηγής καθαρής ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης