Ενέργεια

Politico: Ο παράγοντας που εμποδίζει την πρόοδο έργων δέσμευσης άνθρακα στις ΗΠΑ

Politico: Ο παράγοντας που εμποδίζει την πρόοδο έργων δέσμευσης άνθρακα στις ΗΠΑ
Η αντιπολίτευση της κυβέρνησης Biden απειλεί να καθυστερήσει την διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δέσμευση άνθρακα, γράφει το Politico

Η κυβέρνηση Biden ρίχνει δισεκατομμύρια για τη δέσμευση άνθρακα, αλλά μια από τις βασικές της εκλογικές περιφέρειες αντιστέκεται, αναφέρει η Allison Prang στο Politico.
Οι ομάδες περιβαλλοντικής δικαιοσύνης ανησυχούν...
- για τα δίκτυα αγωγών που προτείνουν οι εταιρείες να μεταφέρουν διοξείδιο του άνθρακα,
- για το αέριο που παραμένει στους υδροφόρους ορίζοντες και τα πηγάδια στα οποία θα διοχετευόταν και,
- για το γεγονός ότι η συνολική προσπάθεια θα αποσπάσει την προσοχή από την ανάγκη μείωσης των εκπομπών από τις υπάρχουσες βιομηχανικές δραστηριότητες.

Η απειλή της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση απειλεί να καθυστερήσει την πλήρη διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέες ομοσπονδιακές δαπάνες για τη δέσμευση άνθρακα - και δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Biden στην προσπάθεια να δώσει προτεραιότητα τόσο στην αφαίρεση του άνθρακα όσο και στις μειονεκτούσες κοινότητες.

Οι ακτιβιστές ανησυχούν για τον τεράστιο όγκο της χρηματοδότησης για τη δέσμευση άνθρακα, ο οποίος περιλαμβάνει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για «κόμβους» δέσμευσης αέρα και άλλα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για έξι εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα.
Λένε ότι υπονοεί ότι η διοίκηση είναι έτοιμη να παρακάμψει τις αντιρρήσεις τους, παρά τη δηλωμένη έμφαση που δίνει στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

«Εφόσον αυτό το τεράστιο χρηματικό ποσό χορηγείται γρήγορα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αυτό υπονομεύει κάθε προσπάθεια συμμετοχής ή συνομιλίας με κοινότητες περιβαλλοντικής δικαιοσύνης», δήλωσε η Jane Patton, υπεύθυνη εκστρατείας για τα πλαστικά και τα πετροχημικά στο Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Νόμου.

Το Τμήμα Ενέργειας διοργανώνει κοινοτικά εργαστήρια, απαιτώντας από τους αιτούντες επιχορήγηση δέσμευσης άνθρακα να συμπεριλάβουν σχέδια κοινοτικών παροχών και ζητά από ομάδες περιβαλλοντικής δικαιοσύνης να βοηθήσουν στην αξιολόγηση των αιτήσεων, όμως δεν αρκεί για να προχωρήσουν τα έργα.

Μαραθώνιος ή σπρίντ;

«Είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι του παζλ και αυτό που δεσμευόμαστε να το κάνουμε σωστά, αλλά να ξέρετε ότι είναι σίγουρα ένας μαραθώνιος, δεν είναι αγώνας ταχύτητας και έχουμε τρέξει μόνο τα πρώτα μίλια», δήλωσε ο Noah Deich, αναπληρωτής βοηθός γραμματέας για Γραφείο Διαχείρισης Άνθρακα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η βιομηχανία γνωρίζει καλά την αντιπολίτευση και εργάζεται για να κατευνάσει τις ανησυχίες των ομάδων.
Η Nicole Parra, πρώην βουλευτής της πολιτείας που συνεργάζεται με την California Resources Corp., μια εταιρεία πετρελαιοειδών που αναζητά ομοσπονδιακή επιχορήγηση για την κατασκευή ενός συστήματος σύλληψης αέρα στην κεντρική κοιλάδα της Καλιφόρνια, μεταφέρει μια λίστα 16 σημείων με αιτήματα από έναν συνασπισμό ομάδων περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

«Κυριολεκτικά, είναι στο χέρι μου αυτή τη στιγμή», όπως είπε.
Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνονται,
- η ελάχιστη απόσταση 10 μιλίων μεταξύ των έργων και των μειονεκτούντων κοινοτήτων, και,
- η απαίτηση τα έργα να μην αυξάνουν την ρύπανση υδάτων, την ατμοσφαιρική, την ηχορρύπανση ή την φωτορύπανση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης