Ενέργεια

Reuters: Η Τουρκία αναβάλλει την πληρωμή ενέργειας 600 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία ως το 2024

Reuters: Η Τουρκία αναβάλλει την πληρωμή ενέργειας 600 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία ως το 2024
Εως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια πληρωμών ενέργειας προς τη Ρωσία, τον μεγαλύτερος προμηθευτή της σε ενέργεια, ενδέχεται να αναβληθούν μέχρι το επόμενο έτος, δήλωσε πηγή στο Reuters

Η Τουρκία ανέβαλε πληρωμή ποσότητας φυσικού αερίου που παρέλαβε από την  Ρωσία αξίας ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2024, δήλωσαν δύο πηγές αποκλειστικά στο Reuters την Τετάρτη 10/5, και είναι η πρώτη τέτοια αναβολή στο πλαίσιο συμφωνίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα που υπογραμμίζει την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια πληρωμών ενέργειας προς τη Ρωσία, τον μεγαλύτερος προμηθευτή της σε ενέργεια, ενδέχεται να αναβληθούν μέχρι το επόμενο έτος, πρόσθεσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας οι δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters, χωρίς να κοινοποιήσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Αποσυμπίεση

Η συμφωνία για τις πληρωμές φυσικού αερίου ανακουφίζει από κάποια πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, τα οποία έχουν εξαντληθεί από ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που αποσκοπούν στη στήριξη της λίρας, καθώς και από την αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.
"Επίσημα μια πληρωμή ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αναβληθεί για το επόμενο έτος.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε τεράστιο αντίκτυπο σε αυτό", δήλωσε μια από τις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η πηγή είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τέτοιες πληρωμές τους επόμενους μήνες ανάλογα με την πορεία των τιμών της ενέργειας.
Τα υπουργεία ενέργειας της Ρωσίας και της Τουρκίας, και οι αντίστοιχες εταιρείες ενέργειας Gazprom και Botas, δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με το θέμα.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία και η Μόσχα συμφώνησαν σε μια συμφωνία που επιτρέπει στην Άγκυρα να αναβάλει τις πληρωμές ενέργειας έως ένα ορισμένο ποσό, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο λογαριασμός των εισαγωγών ενέργειας της Τουρκίας έφτασε σε ρεκόρ κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και το έτος έως τον Φεβρουάριο εισήγαγε το 39% των συνολικών 53,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Εμβαθύνοντας τους δεσμούς

Η συμφωνία υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, με την εγγύτητα μεταξύ των προέδρων Vladimir Putin και Tayip Erdogan να τους επιτρέπει να έχουν συχνές συνομιλίες για θέματα που κυμαίνονται από την ενέργεια έως τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Συρία.
Η Τουρκία προσπάθησε να βρει μια ισορροπία στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αντιτιθέμενη στις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, παρέχοντας παράλληλα όπλα στο Κίεβο.

Η Άγκυρα βοήθησε επίσης στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας που επέτρεψε την επανέναρξη μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών, ενώ Άγκυρα και Μόσχα έχουν επίσης συνεργαστεί σε άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, κυρίως χάρη στη σχέση μεταξύ των ηγετών τους, βοηθώντας τους να βρουν λύσεις, όπως στη Λιβύη, τη Συρία και μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν ως επί το πλείστον τις αντίπαλες πλευρές.

Πιο πρόσφατα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom κατασκεύασε πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 4.800 μεγαβάτ (MW), ενώ ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε περαιτέρω συνεργασία με τη Ρωσία στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.
Οι αυξανόμενες σχέσεις έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχία από τη Δύση ότι η Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ, με την Άγκυρα να το αρνείται αλλά να υποστηρίζει πως πρέπει να ισορροπήσει τις σχέσεις της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης