Ενέργεια

Engie: Οι υψηλές τιμές ενέργειας ενίσχυσαν 30% τα κέρδη το α' τρίμηνο 2023

Engie: Οι υψηλές τιμές ενέργειας ενίσχυσαν 30% τα κέρδη το α' τρίμηνο 2023
Η εταιρεία είπε ότι τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT), εξαιρουμένων των πυρηνικών, ήταν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με το Reuters
Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie δήλωσε την Πέμπτη 11/5 ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου 2023 αυξήθηκαν κατά 30%, ενισχύθηκαν από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και την ισχυρή εμπορική δραστηριότητα, και είπε ότι η απόδοσή της για ολόκληρο το έτος πιθανότατα θα αγγίξει την κορυφή προβλέψεών της, αναφέρει το Reuters.

Η εταιρεία είπε ότι τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT), εξαιρουμένων των πυρηνικών, ήταν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Η Engie ξεκίνησε πολύ καλά το 2023 συνολικά, οι περισσότερες από τις δραστηριότητές μας αυξήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Οικονομικών Pierre-François Riolacci.

Τα έσοδα από ΑΠΕ αυξήθηκαν περισσότερο από 30% χάρη στις υψηλές τιμές ενέργειας και την υψηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και την Πορτογαλία και τη νέα δυναμική του δικτύου, ενώ οι λιανικές πωλήσεις φυσικού αερίου έχασαν χρήματα λόγω της υπερβολικής προσφοράς της εταιρείας, καθώς οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά μειώθηκαν και η κατανάλωση των πελατών έπεσε σε έναν ήπιο χειμώνα.

Θετική αξιολόγηση

Η Engie μπόρεσε να κερδίσει και να αναπληρώσει τη ζημία στην λιανική, αν και η εταιρεία πρόσθεσε ότι η αστάθεια της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, γεγονός που θα οδηγούσε σε πιο μέτριες αποδόσεις συναλλαγών στο μέλλον.

Ο αναλυτής της JP Morgan, Vincent Ayral, δήλωσε ότι «η Engie δημοσίευσε ένα εξαιρετικό σύνολο αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο», επαινώντας την ικανότητα του κλάδου συναλλαγών «να επωφεληθεί από τις υψηλές και ασταθείς τιμές των εμπορευμάτων» και να κερδίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι.
«Μια άλλη θετική πτυχή... είναι η μείωση κατά 1,4 δισ. ευρώ του καθαρού χρηματοοικονομικού χρέους», έγραψε σε επενδυτικό σημείωμα ο Nadège Tellier, αναλυτής της ING.

Οι γαλλικές απεργίες νωρίτερα αυτό το έτος κόστισαν στην Engie περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι θερμικές μονάδες δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσουν πλήρως και οι υποδομές όπως οι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG υποχρησιμοποιήθηκαν, είπε ο Riolacci.

Σχέδια συνεργασίας

Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει τώρα ότι θα πληρώσει λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για φόρους υποοριακού χαρακτήρα με εντολή της ΕΕ φέτος, από το αναμενόμενο 1,2-1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο.

Η Engie είπε ότι ελπίζει να υπογράψει συμφωνία με τη βελγική κυβέρνηση έως τις 30 Ιουνίου για τη διαχείριση δύο πυρηνικών σταθμών σε μια κοινή επιχείρηση, με τις τελευταίες λεπτομέρειες κόστους να απομένουν προς διαπραγμάτευση.

Φέτος σηματοδοτεί την έναρξη των οικονομικών αναφορών της Engie, εξαιρουμένων των πυρηνικών, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική της να αποχωρήσει από την επιχείρηση και να επικεντρωθεί στην προμήθεια φυσικού αερίου και στις υποδομές, με τα κέρδη να τροφοδοτούν την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης