Αυστραλία: Θα επιδοτήσει με 1,35 δισ. δολ.την παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Αυστραλία: Θα επιδοτήσει με 1,35 δισ. δολ.την παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Θέλει να γίνει ο κορυφαίος εξαγωγέας H2 παγκοσμίως

 

Η Αυστραλία θα δαπανήσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,35 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την επιδότηση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου με στόχο να καταστεί η χώρα κορυφαίος παραγωγός H2 παγκοσμίως, ανακοίνωσε σήμερα στον ετήσιο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της.


«Το πρόγραμμα Hydrogen Headstart της κυβέρνησης ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα επιταχύνει έργα μεγάλης κλίμακας για ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου», ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στο έγγραφο επισκόπησης του προϋπολογισμού του σύμφωνα με το hydrogeninsight.
«Η Αυστραλία έχει ήδη τον μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στον κόσμο. Το Hydrogen Headstart θα γεφυρώσει το εμπορικό χάσμα για έργα πρώιμου σταδίου και θα τοποθετήσει την Αυστραλία ως κορυφαίο παραγωγό και εξαγωγέα υδρογόνου παγκοσμίως».

Σε ένα πιο λεπτομερές έγγραφο προϋπολογισμού, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι το πρόγραμμα Hydrogen Headstart «θα παρέχει στήριξη εσόδων για επενδύσεις στην παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές μέσω ανταγωνιστικών συμβάσεων παραγωγής».Τα 2 δισ. δολάρια Αυστραλίας θα «επιταχύνουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου της Αυστραλίας, θα καταλύσουν τις βιομηχανίες καθαρής ενέργειας και θα βοηθήσουν την Αυστραλία να συνδεθεί με νέες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού υδρογόνου», προσθέτει.

Χρηματοδότηση

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος είπε ότι η χρηματοδότηση θα βάλει τη χώρα μόνο σε καλό δρόμο για την εγκατάσταση έως και 1 GW χωρητικότητας πράσινου υδρογόνου έως το 2030 μέσω δύο ή τριών εμβληματικών έργων.

Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε το πρόγραμμα στην πράξη δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, με την κυβέρνηση να πρόκειται να συμβουλευτεί τη βιομηχανία για το θέμα τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Sydney Morning Herald, το «Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι το πρόγραμμα Hydrogen Headstart των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εφαρμοστεί ως πίστωση ανά κιλό στην τιμή της παραγωγής, καθώς και για την υποστήριξη της ανάπτυξης κοινής βιομηχανικής υποδομής στις πιο πιθανές τοποθεσίες, όπως το Wollongong, Gladstone ή Whyalla».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης