Ενέργεια

Ρεκόρ στις εξαγωγές αμερικανικού αργού τον Μάρτιο - Έφθασαν στα 4,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Ρεκόρ στις εξαγωγές αμερικανικού αργού τον Μάρτιο - Έφθασαν στα 4,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Η αύξηση της παραγωγής σχιστόλιθου ενισχύει τη ροή πετρελαίου στο Χιούστον

 

Οι αγωγοί πετρελαίου από το κορυφαίο κοίτασμα σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ μέχρι το Χιούστον που έχουν μείνει μισοάδειοι γεμίζουν ξανά καθώς η αυξανόμενη παραγωγή έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του χώρου στις γραμμές προς τον κύριο εξαγωγικό κόμβο του νότιου Τέξας στο Corpus Christi σύμφωνα με το Reuters.

Οι εξαγωγές αργού των ΗΠΑ ανέβηκαν σε ρεκόρ περίπου 4,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) τον Μάρτιο, ωθούμενοι από την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης και την ανταγωνιστική τιμολόγηση του αμερικανικού πετρελαίου. Οι κυρώσεις στις αγορές αργού από τη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία ενίσχυσαν επίσης τη ζήτηση.
Οι αγωγοί που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη λεκάνη Permian στο Δυτικό Τέξας προς το Corpus Christi είναι περισσότερο από 90% γεμάτοι καθώς οι αγοραστές αγοράζουν το ελαφρύ, γλυκό πετρέλαιο, ενθαρρύνοντας τους φορτωτές να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές, δήλωσαν οι αναλυτές.

Το Χιούστον, προηγουμένως ο κορυφαίος εξαγωγικός κόμβος των ΗΠΑ πριν από την επέκταση της χωρητικότητας έκανε το Corpus Christi τον κύριο εξαγωγικό κόμβο, να έχει άφθονο χώρο. Η χρήση του αγωγού του ήταν κατά μέσο όρο 57% το 2022, από 49% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ερευνητή East Daley Capital.
Αυτό ανοίγει το δρόμο για τη ροή νέας παραγωγής από τη λεκάνη Permian στο Χιούστον.

Τερματικά εξαγωγής

Οι όγκοι εξαγωγών αργού από το Corpus Christi αντιπροσώπευαν περίπου το 60% του συνόλου των εξαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ το 2022, από 28% τέσσερα χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση Crude Voyager της RBN Energy.
Η παραγωγή Permian αυτόν τον μήνα προβλέπεται να αγγίξει το ρεκόρ των 5,7 εκατομμυρίων bpd, ξεπερνώντας τη μέση ημερήσια παραγωγή αργού του Καναδά πέρυσι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Η συνολική παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ προβλέπεται να αγγίξει το ιστορικό υψηλό των 12,53 εκατομμυρίων bpd φέτος λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και των τιμών.

Τα σχέδια για διεύρυνση του καναλιού πλοίων του Χιούστον για τη μείωση της συμφόρησης και η επέκταση της χωρητικότητας κατά 250.000 bpd στο διυλιστήριο Beaumont της Exxon, θα συμβάλουν στην ενίσχυση των ροών προς το Χιούστον, επεσήμαν οι αναλυτές.
Οι προτεινόμενοι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου γύρω από το Χιούστον θα αυξήσουν τις μελλοντικές ροές, πρόσθεσαν.

Από τους τέσσερις προτεινόμενους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής αργού πετρελαίου που έχουν προγραμματιστεί για την ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ αυτή τη δεκαετία, δύο βρίσκονται στα ανοιχτά του Freeport, περίπου 60 μίλια (96,56 χλμ.) νότια του Χιούστον και ένα τρίτο ανατολικά του Χιούστον.

Διέυρυνση

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος και του επόμενου έτους, "αναμένουμε ότι η χρήση του αγωγού Permian-to-Houston θα σημειώσει σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, κλείνοντας εν μέρει το πρόσφατο χάσμα χρήσης μεταξύ των διαδρόμων που συνδέονται με το Χιούστον και το Corpus Christi", δήλωσε ο John Trischan, διευθυντής έρευνας στην εWood Mackenzie.

Οι αυξημένες ροές προς το Χιούστον θα διευρύνουν τη διαφορά στην τιμή του West Texas Intermediate (WTI) στο σημείο παράδοσης στο Ανατολικό Χιούστον σε σύγκριση με την τιμή Midland στο Permian, καθώς οι αποστολείς είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για να βγάλουν βαρέλια από το λεκάνη και προς την ακτή για εξαγωγή, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Το WTI στο East Houston, γνωστό και ως MEH, αναμένεται να διαπραγματεύεται περίπου 1 δολάριο ανά βαρέλι υψηλότερα από το WTI στο Midland μέχρι το τέλος του έτους, εκτίμησε ο O'Donnell του East Daley. Το spread ήταν 35 σεντς την Πέμπτη.

Οι εταιρείες αγωγών πετρελαίου προτείνουν να επεκτείνουν τη χωρητικότητα στο Corpus Christi. Η Enbridge εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης 200.000 bpd στον αγωγό Grey Oak των 900.000 bpd και αργότερα να προσθέσει επέκταση στο Χιούστον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης