Ενέργεια

Montel: Πολλαπλάσιοι οι ρύποι στον αμερικανικό άνθρακα που εισάγει η ΕΕ

Montel: Πολλαπλάσιοι οι ρύποι στον αμερικανικό άνθρακα που εισάγει η ΕΕ
Οι ρύποι στον εισαγόμενο άνθρακα της ΕΕ αυξάνονται μετά την απαγόρευση της Ρωσίας

Η μέση περιεκτικότητα σε θείο του άνθρακα που εισάγεται στην Ευρώπη έχει αυξηθεί μετά τη γενική απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, ωστόσο οι παραγωγοί μπορούν γενικά να αποφύγουν την εκπομπή υψηλότερων επιπέδων ρύπανσης, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς.
Από τότε που η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα τον περασμένο Αύγουστο – ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία – η Ευρώπη αύξησε τις αγορές από εναλλακτικές προελεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίες έγιναν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της περιοχής.

Η Ευρώπη εισήγαγε περίπου 18 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από τις ΗΠΑ μεταξύ Αυγούστου 2022 και Απριλίου του τρέχοντος έτους, που αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο στο 25% της συνολικής θαλάσσιας προσφοράς της περιοχής, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.
Δεδομένου ότι ο άνθρακας των ΗΠΑ έχει γενικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο από τον ρωσικό άνθρακα – ο οποίος προηγουμένως κάλυπτε περίπου το 60-70% των εισαγωγικών αναγκών της Ευρώπης – η μέση περιεκτικότητα σε θείο των εισαγωγών της ΕΕ έχει αυξηθεί από κάτω από 1% σε έως και 1,4%, σύμφωνα με το λόμπι άνθρακα Eurocoal.

Τρόποι μείωσης της ρύπανσης

Ωστόσο, αυτοί οι αυξημένοι ρύποι θα μπορούσαν να μετριαστούν σε μεγάλο βαθμό με την τοποθέτηση μονάδων αποθείωσης καυσαερίων (FGD) σε εργοστάσια, είπαν ειδικοί του κλάδου.
Ο γενικός γραμματέας της Euracoal, Brian Ricketts, είπε ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της Montel που διαθέτουν μονάδες FGD ήταν «αρκετά καλοί» για να αντιμετωπίσουν τα υψηλότερα επίπεδα εισαγωγών.
«Μπορεί να κοστίσει λίγο περισσότερο, αλλά από την άλλη θα έχουν περισσότερο γύψο να πουλήσουν», είπε, σχετικά με το υποπροϊόν της χρήσης FGD.

Ο Guillaume Perret, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Perret Associates με έδρα την Ελβετία, σημείωσε ότι πολλά εργοστάσια είναι πλέον εξοπλισμένα με συστήματα αποθείωσης.
«Μπορούν να αντιμετωπίσουν τον άνθρακα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο, αλλά συνήθως θα ζητήσουν έκπτωση [για τον άνθρακα των ΗΠΑ]», είπε.
Ένας εκπρόσωπος του κέντρου έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα με έδρα το Ελσίνκι είπε επίσης ότι, «οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να καίνε όποιον άνθρακα θέλουν, αρκεί να πληρούν τους όρους αδείας τους για εκπομπές SO2», είπε.

Χαλαροί κανόνες και ανάμειξη

Εν τω μεταξύ, οι όροι άδειας για τα όρια εκπομπών θείου χαλάρωσαν για ορισμένα εργοστάσια της ΕΕ μετά το εμπάργκο εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία –για ασφάλεια του εφοδιασμού– υπό τον όρο ότι οι εταιρίες θα ήταν σε θέση να αγοράσουν άνθρακα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε θείο, είπε ένας αναλυτής καυσίμων σε μια γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας.
«Ο κανόνας καταργήθηκε όταν η αγορά πανικοβλήθηκε», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας «δεν ήταν πρόθυμοι» να χρησιμοποιήσουν άνθρακα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες ή πιο συχνές περιόδους συντήρησης.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναμειγνύουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο με άνθρακα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε θείο, αλλά ένα εμπόδιο σε αυτό ήταν η έλλειψη υλικού χαμηλότερης περιεκτικότητας σε θείο.
Γερμανός έμπορος άνθρακα είπε ότι ο άνθρακας Κολομβίας και Νότιας Αφρικής είχαν μέση περιεκτικότητα μόνο οριακά κάτω από το 1%, επομένως δεν ήταν τόσο καλοί για ανάμειξη.
Ο άνθρακας από το Καζακστάν – ο οποίος έχει μέση περιεκτικότητα 0,4%, έναντι του 0,3% της Ρωσίας – ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης