Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Στα «χέρια» της Orsted μεγάλο έργο δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης CO2

Στα «χέρια» της Orsted μεγάλο έργο δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης CO2
Το 2021 η Δανία είχε διαθέσει το χρηματικό ποσό των 2,37 δις. δολ. σε επιδοτήσεις CCS

Η κυβέρνηση της Δανίας ανέθεσε στον ενεργειακό όμιλο Orsted ένα 20ετές συμβόλαιο για τη δέσμευση και αποθήκευση 430.000 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως από δύο σταθμούς θερμότητας και ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το financialpost.com, το 2021 η Δανία είχε διαθέσει το χρηματικό ποσό των 2,37 δις. δολ. σε επιδοτήσεις CCS ως μέρος ενός σχεδίου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 70% μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η Orsted με τη σειρά της είπε ότι είχε αναθέσει στη Νορβηγική Aker Carbon Capture (ACC) μια σύμβαση για την παροχή τεχνολογίας δέσμευσης CO2, με αποτέλεσμα οι μετοχές της νορβηγικής εταιρείας στο Όσλο να αυξηθούν κατά 18% έως τις 1045 GMT. Η ACC είπε ότι το νέο της συμβόλαιο είχε αξία πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμμετοχή της Microsoft

Στο έργο συμμετέχει επίσης ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Microsoft, ο οποίος το 2021 συμφώνησε να συνεργαστεί με την Orsted για να προωθήσει το σχέδιό του να αφαιρέσει όσο άνθρακα έχει εκπέμψει από την ίδρυσή του το 1975.

Η Microsoft θα αγοράσει 2,76 εκατομμύρια τόνους απομάκρυνσης άνθρακα σε 11 χρόνια από το έργο CCS στον ηλεκτρικό σταθμό Asnaes που λειτουργεί με θρυμματισμένο ξύλο, είπε η Orsted, χωρίς να δώσει αξία για τη σύμβαση.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης