Ενέργεια

Tι προβλέπει ο Τεχνικός Κανονισμός για τις χερσαίες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG

Tι προβλέπει ο Τεχνικός Κανονισμός για τις χερσαίες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG

Οι νέες αυτές υποδομές θα δώσουν τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου από βιομηχανίες και απομακρυσμένες περιοχές από το δίκτυο οι οποίες θα κάνουν χρήση της νέας υπηρεσίας φόρτωσης φορτηγών πλοίων LNG

 

Το δρόμο για την δημιουργία χερσαίων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG ανοίγει ο Τεχνικός Κανονισμός που κατήρτισε και ανήρτησε το ΥΠΕΝ στη Διαύγεια. Ο Κανονισμός αφορά σε εγκαταστάσεις με δυναμικότητα αποθήκευσης έως 200 τόνους LNG το οποίο παραδίδεται προς αποθήκευση από βυτιοφόρο όχημα ειδικά διαμορφωμένο. Η εγκατάσταση μπορεί να τροφοδοτεί δίκτυα διανομής, ή απομακρυσμένα δίκτυα διανομής ή μεμονωμένους τελικούς καταναλωτές με LNG που έχει αεριοποιηθεί εντός της εγκατάστασης και παραδίδεται σε αέρια μορφή.

Οι νέες αυτές υποδομές θα δώσουν τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου από βιομηχανίες και απομακρυσμένες περιοχές από το δίκτυο οι οποίες θα κάνουν χρήση της νέας υπηρεσίας φόρτωσης φορτηγών πλοίων LNG (LNG Truck Loading) για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις εταιρίες και συγκεκριμένα η Motor Oil, Coral Gas, Blue Grid και ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ο Τεχνικός Κανονισμός δεν συμπεριλαμβάνει προμήθεια αεριοποιημένου LNG για αεριοκίνηση οχημάτων, οι εγκαταστάσεις δηλαδή αποθήκευσης και αεριοποίησης δεν θα μπορούν να στέλνουν φυσικό αέριο σε πρατήρια και σταθμούς τροφοδοσίας οχημάτων. Ο Κανονισμός ενσωματώνει τις ιδιαίτερα αυστηρές από άποψη ασφάλειας ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Για παράδειγμα ο φορέας υλοποίησης των έργων θα πρέπει να συντάσει μελέτη εγκατάστασης και να την υποβάλλει στην αδειοδοτούσα αρχή προς έγκριση, να αναθέτει την επίβλεψη του έργου σε μηχανικούς με την απαιτούμενη από το νόμο άδεια και η πιστοποίηση των δοκιμών να γίνεται από αναγνωρισμένο φορέα.

Πως θα λειτουργήσει

Η εγκατάσταση τίθεται σε λειτουργία βάσει των υποδείξεων που αναφέρονται στις τελικές μελέτες, των κατασκευαστών του εξοπλισμού, των επιβλεπόμενων μηχανικών και του αναγνωρισμένου φορέα. Υποχρεωτικά εγκαθίσταται σύστημα ελέγχου ασφαλείας για την αναγνώριση επικίνδυνων συμβάτων, προβλέπεται σχεδιασμός για σεισμική προστασία , ενώ η προετοιμασία λειτουργίας περιλαμβάνει εκπαίδευση προσωπικού και ανάπτυξη γραπτών διαδικασιών λειτουργίας, συντήρησης και επιθεώρησης της εγκατάστασης.

Θέτει συγκεκριμένες αποστάσεις ασφαλείας των εγκαταστάσεων αλλά και πρόβλεψη για την συνήθη κατεύθυνση των ανέμων, οδεύσεις διαφυγής σε όλες τις περιοχές της εγκατάστασης όπου υπάρχει κίνδυνος για το προσωπικό. Επιπλέον οι εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν περίφραξη με φράχτη ύψους τουλάχιστον 1,8 μέτρων με συρματόπλεγμα που υποστηρίζεται στύλους ή από μεταλλικές σχάρες. Οι δεξαμενές των εγκαταστάσεων θα πρέπει επίσης να υποστηρίζονται από λεκάνες παρακράτησης για τη συλλογή διαρροών σε περίπτωση ατυχήματος. Για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης πρέπει να εκπονηθεί μελέτη εκτίμησης κινδύνων , η οποία πρέπει επίσης να επικαιροποιείται σε κάθε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης της εγκατάστασης καθώς και μελέτη εκρήξιμης ατμόσφαιρας βάσει σχετικής οδηγίας της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης